Podziel się wrażeniami!
Mam od 2 miesięcy Sony 75XR90 - wymiana z 950G. Wrażenia ogólnie pozytywne w wielu obszarach, ale mam problemy z audio.
TV jest częścią większego systemu (AVR Denon X6800, głośniki 5.2.4, Panasonic UBP, tuner Canal+ oraz Nvidia Shield).
Nie zawsze mam dźwięk z TV z wbudowanych aplikacji (nie ma znaczenia jakich) na eARC, wszystko jest z pozoru dobrze po włączeniu, ale nic nie słychać. Pomaga wyłączenie i włączenie TV, ale jest to denerwujące. Dzieje się tak zwłaszcza gdy TV jest wyłączony na dłużej niż kilkanaście godzin.
Po drugie, na nowym TV mam ewidentne problemy z lip-sync, szczególnie z płyt UHD z dźwiękiem DTS, nie działa automatyczna synchronizacja. Na niektórych filmach mam nawet 200-240ms opóźnienia, co daje się ustawić ręcznie na AVR, ale TV sam powinien to opóźnienie raportować wstecz do AVR - a to ewidentnie nie działa. Przy Nvidia Shield też to nie działa, ale różnica jest mniejsza. Jest to szczególnie irytujące bo opóźnienie zależy od kodeka audio, jeśli działa dobrze przy np DD+ to przy DTS jest za późno a przy PCM Stereo dźwięk wyprzedza obraz.
Moje podejrzenie jest takie, że TV nie raportuje poprawnie informacji o opóźnieniu przez HDMI EDID - ale nic z tym nie mogę zrobić. Z poprzednim TV nigdy nie miałem problemów z synchronizacją dźwięku przy tym AVR (i innych też nie).
I wreszcie - co kilka dni TV samoistnie przełącza dźwięk z systemu audio na głośniki TV, bez żadnego błędu czy powodu.
Czy kto ma jakiś pomysł co można z tym zrobić? TV jest bardzo dobry pod kątem obrazu, ale problemy z audio są bardzo irytujące.