anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Adapter AF SONY -> M42

Creatoor
Początkujący

Adapter AF SONY -> M42

Proszę o informację czy ktoś ma doświadczenie z takim typem adaptera na A300. Mam trochę szkiełek M42 i zastanawiam się czy warto je spinać z alfą tym czymś:
http://www.allegro.pl/item541808791_adapter_af_minolta_sony_m42.html

25 ODPOW. 25
Alf300
Początkujący

Ja mam adapter na M42, to znaczy nie taki jak ten z linka ale zwykły i chyba nie ma sensu aż tyle wydawać . No ale może się nie znam ... :D

Obiektywy na M42 są jak by tu powiedzieć dwa typy jedne te bardziej leciwe i takowy ja mam podpięty do tego adaptera a dokładnie to co mam w stopce .Fotki z tego są w temacie viewtopic.php?f=18&t=574&start=50 co prawda jak dla mnie przed amatora kosztuje to trochę potu aby coś ładnego wyszło .

Drugi typ obiektywów M42 są z takim bolcem blokady i przy tym adapterze co mam trzeba sobie z tym poradzić .

profile.country.pl_PL.title
zorki-----
Początkujący

Zwykły, czerniony adapter ze stopu aluminium można już kupić za około 25zł. Ten wskazany przez Ciebie, oprócz tego że jest mosiężny (chyba) to jeszcze zmusza w aparacie do pracy układ AF, t.j. kiedy detektor kontrastu uzna, że jest ostro, zapali potwierdzenie w wizjerze. Może to w wielu sytuacjach przyspieszyć lub umożliwić poprawne ustawienie ostrości, bo gładka matówka lustrzanek AF utrudnia czasem ustawienie ostrości. Sam zdecyduj, czy chcesz zapłacić tyle za ten komfort ;)

wratislavian
Początkujący

viewtopic.php?f=33&t=1274

ja zdecydowalem sie na ten tanszybez potwierdzenia ostrosci i jestem bardzo zadowolony. z ostroscia sa lekkie problemy, ale chyba nie takie zeby doplacac 150zl

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

"Adapter AF SONY -> M42"

to brzmi jakbyś uważał, że ten adapter da Ci AF'a :nauseated_face:
ten adapter tylko Ci potwierdzi czy manualnie trafiłeś z ostrością ;)

Początkujący

Dzięki serdeczne za praktyczne podpowiedzi. Chyba faktycznie nie ma co przepłacać. I tak większość obiektywów to długie szkła od 200mm wzwyż, a używać będę w plenerze z przysłoną rzędu 8 więc potwierdzanie ostrości nie na wiele się zda. Nawet jak będę niezadowolony z tej tańszej wersji to nie będzie szkoda 30-40 zł. Droższy zawsze mogę dokupić...

- kris - nie jestem taki tępy, podałem tylko nazwę produktu jaka widnieje u producenta.

wratislavian
Początkujący

Creatoor napisał(a):

Dzięki serdeczne za praktyczne podpowiedzi. Chyba faktycznie nie ma co przepłacać. I tak większość obiektywów to długie szkła od 200mm wzwyż, a używać będę w plenerze z przysłoną rzędu 8 więc potwierdzanie ostrości nie na wiele się zda. Nawet jak będę niezadowolony z tej tańszej wersji to nie będzie szkoda 30-40 zł. Droższy zawsze mogę dokupić...

- kris - nie jestem taki tępy, podałem tylko nazwę produktu jaka widnieje u producenta.

w moim przypadku dokladnie 25zl plus paczka. jezeli jestes z wrocławia to mamy sklep na odrzanskiej gdzie maja te przejsciowki. a co do ostrosci to ja bawilem sie w heliosa i pentacona i od kilku metrow trzeba bylo mierzyc na nieskonczonosc i nie bylo problemu;p
co do krisa to jak go czytam od dluzszego czasu to napewno nie chcial cie urazic. poprostu on czyta kazdy post z lupą i szuka drobnych bledow;p :)

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

Creatoor napisał(a):

ależ ja Cię wcale za tępego nie uważam - ja tylko ostrzegłem, bo różnie to bywa, prawda ?
;)

Początkujący

Prawda... Dzięki serdeczne :slight_smile:
Ps. Już zamówiłem adapter. Zobaczymy co to będzie :shock:

wratislavian
Początkujący

bedziesz zadowolony;p