anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

helios

bikmen
Początkujący

helios

nie do wiary brat mi wlasnie przyniosl obiektyw helios 44M - 4 58mm 1:2 mowi ze znalazl w stodole a mieszkamy po takim gosciu co umarl i sie tu przeprowadzilismy wiec cuda sie zdarzaja.. caly w piasku i zgrzyta ale napiszcie mi prosze jak go zregenerowac i wykorzystac? wiem ze sa przejsciowki ale to ma takie srobki to nie wiem jak to sie wkreca... napiszcie mi co to za obiektyw jest i jakas jego hisstorie z gory dzieki a ja uciekam (w wielkiej radosci) na randke

19 ODPOW. 19
profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

przejściówka M42->bagnet A
tańszy bez potwierdzenia ostrości lub droższy właśnie z takim potwierdzeniem....

edit:
aparat wyzwalać migawkę Ci będzie jedynie w Manualu ;)
taka już przypadłość a200/300/350 ;)

pawelszymanski6
Expert

bikmen napisał(a):

nie do wiary brat mi wlasnie przyniosl obiektyw helios 44M - 4 58mm 1:2 mowi ze znalazl w stodole a mieszkamy po takim gosciu co umarl i sie tu przeprowadzilismy wiec cuda sie zdarzaja.. caly w piasku i zgrzyta ale napiszcie mi prosze jak go zregenerowac i wykorzystac? wiem ze sa przejsciowki ale to ma takie srobki to nie wiem jak to sie wkreca... napiszcie mi co to za obiektyw jest i jakas jego hisstorie z gory dzieki a ja uciekam (w wielkiej radosci) na randke

obiektyw standardowo dodawany do zenitów tak jak u nas kit ;) spory rozrzut jakościowy najnowsza wersja to mc44m7 ze światłem 1,8 o ile dobrze pamiętam Twój to wersja bez MC tu masz link http://www.mflenses.com/index.php/Helio ... /2-16.html " target="_blank" target="_blank w mojej galerii ost zdjęcie "kwiat lotosu" robiony MC Helios 44M-4 58mm f/2 viewtopic.php?f=32&t=1455&st=0&sk=t&sd=a&start=30 " target="_blank" target="_blank często używany do makro poprzez odwrotne mocowanie

bikmen
Początkujący

znalazlem juz na forum ten temat, poczytalem i zdecydowalem - zamowie sobie adapter m42 bez potwierdzenia ostrosci z poczatku balem sie czy jest dobry i w ogole ale co by w nim mialo byc nie tak? elektroniki nie ma a przyslona i pierscien ostrosci choc ze zgrzytem to sie kreca i dzialaja jutro go przeczyszcze bo jak juz pisalem caly w piasku i zamowie sobie ten adapter a mam pytanie jeszcze czy swiatlomierz w aparacie bedzie dzialal na manualu tzn czy bedzie drabinka ze wskazaniem naswietlenia jakie wpada i jakie aparat wskazuje za prawidlowe?

profile.country.PL.title
SZFENDAK
Poszukiwacz

światłomierz działa tylko czasem wymaga korekty na +lub - ale to sam zobaczysz

bikmen
Początkujący

a no to ok wszystko wporzo dzieki wielkie

dynaxx7
Początkujący

:D ...jeśli można, to proponuję oddać do fachowego czyszczenia przed zamontowaniem gdyż w takim stanie ,,czystości,, heliosa jakim opisujesz może skończyć się wiadomo czym, jeśli chodż trochę tego ,,obiektywowego,, piasku zechce ,,zwiedzić,, wnętrze Twojej digital body... 8-)

bikmen
Początkujący

no racja i to w zupelnosci i nie dosc ze i teraz mam problem z czyszczeniem matrycy bo nie wydmucham grucha wszystkiego to bym mial meksyk ale nie mam gdzie zaniesc nawet tego obiektywu nie orientuje sie gdzie w okolicy mogli by mi przeczyscic

profile.country.PL.title
SZFENDAK
Poszukiwacz

przestań opowiadać takie rzeczy :slight_smile:
jeśli ci się nie chce dla swej własnej satysfakcji go rozebrać i oczyścić to kup na allegro drugi za 30zł bo konserwacja będzie stówkę kosztować

profile.country.PL.title
SZFENDAK
Poszukiwacz

tu masz tutka jak to zrobić http://www.forum.fotoexpert.pl/topics22/13153.htm
oczywiście nie sugeruj się wyciąganiem soczewki ;)
wersje mogą się znacznie różnić od siebie