anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Jakie zmiany oferują kolejne firmware?

profile.country.en_GB.title
Deviant.
Użytkownik

Jakie zmiany oferują kolejne firmware?

Interesują mnie zmiany, które wprowadzane są po instalacji najnowszych oprogramowań do A700.

Czy może ktoś to opisać jak było przed i jak się zmienia po wgraniu oprogramowania?

15 ODPOW. 15
gnembon
Początkujący

tylko ja nie rozumiem co to jest ten Zone Matching, (patrzyłem już do instrukcji A700)

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Deviant napisał(a):

To jest to combo?

TAK

To jest i to działa...jak kiedyś znajdę czas to wrzucę foteczkę bez i z.. ;)

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

Lajam napisał(a):

TAK
To jest i to działa...jak kiedyś znajdę czas to wrzucę foteczkę bez i z.. ;)

ale zrobisz to szybciej niż "Test nosa" ?
:smileyrolleyes:
:smileymrgreen:

Lajam.
Expert

gnembon napisał(a):

tylko ja nie rozumiem co to jest ten Zone Matching, (patrzyłem już do instrukcji A700)

Zone Matching to taka wbudowana korekta ekspozycji
- ustawione na -1 chroni zdjęcie przed niedoświetleniem
- ustawione na +1 do +2 chroni zdjęcie przed prześwietleniem

Generalnie te ustawienia mają podobno wpływ na krzywą i przy ustawieniu -1 w jakiś sposób wpływają na znaczne obniżenie się szumu. Nie powiem - gdzieś czytałem jakiś artykuł gdzie było to wyjaśnione dokładnie, ale teraz nie mam głowy do tego - przyznaję się bez bicia - nie pamiętam (nie wiem czy nie dpreview.com, może klubkm.pl - nie pamiętam ;( )

gnembon
Początkujący

zatem z tego co rozumiem:
- tryb ten po prostu ukrywa szum w ciemnych partiach (szum najbardziej boli w cieniach (darkach http://klubkm.pl/forum/images/smilies/hihi.gif) w cropie (kontrast, zm)
- dałoby radę zrobić to z RAWa w LR czy podobnych http://klubkm.pl/forum/images/smilies/noel.gif - trza się będzie pobawić.

profile.country.PL.title
markrz20
Poszukiwacz

To jest chyba to co Nikon ma w swoim oprogramowaniu sprzętowym (robienie ładnego szumu) Wyznawcy Nikona mówią, że choć bezwzględny poziom szumów jest może i większy niż w Sony to te szumy są przyjemniejsze (czytaj bardziej ukryte) i przypominają ziarno srebrowe. Swoja drogą Sony powinno przyłożyć się do opracowania nowej sprzętówki, która poprawiałaby ten obrzydliwy wygląd szumów na wysokim ISO. Chyba że zrobią to użytkownicy eksperymentując z ustawieniami klientowskimi w A700 i A900- było już w Canonie 300 D słynne "Wasiaware". :bulb: