Podziel się wrażeniami!
Witam, po raz pierwszy, jako soon-to-be właściciel a350.
Zastanawiam się nad rodzajem kart, jakich Wy używacie w swoich alfach?
Czy ktoś używa kingstonów ultimate x266 albo sandisków extreme IV? Alfa to łyknie/wykorzysta? Jednak zapis w granicy 30mb a 10mb to jest różnica wydaje mi się..
A tak z innej beczki, metoda rejestracji na to forum mnie zszokowała musze przyznać. Przysyłanie hasła otwartym tekstem w mailu?? Masakra z punktu widzenia informatyka...
No i nabyłem dziś San Diska Extreme III 8gb (no i do kompletu jeszcze nabyłem a300, ale nie o tym topic przecież ). Poprzednio w kompaktach używałem max 2gb, ale jak widzę, to to 8gb wcale nie jest tak bezpieczną granicą jak mi się wydawało.
A testował ktoś SONY x300 vs Extreme IV
dyniek napisał(a):
No i nabyłem dziś San Diska Extreme III 8gb. Poprzednio w kompaktach używałem max 2gb, ale jak widzę, to to 8gb wcale nie jest tak bezpieczną granicą jak mi się wydawało.
Ale jak rozumiem to wynika z tego, że jak karta padnie, to na 2 czy 4 stracę mniej zdjęć niż na 8, tak? Bo chyba nie chodzi o to, że akurat większe karty od 4 są bardziej awaryjne, przecież technologia wytwarzania jest identyczna.
Dokładnie tak, nie mam tutaj na myśli zawodności lub wad.
CF vs MS Pro Duo mnie to wsadzili w SC i jako tako działa przez topic zainteresowałem się transferem (a że rozglądam się za dodatkową kartą) szukam czegoś - i jak to w życiu bywa -znowu się szczypię z portfelem
najpierw zasięgnąłem info co mogę wsadzić do Alfy 300
Gniazdo Compact Flash typu I / II /
MicroDrive.
Memory Stick Duo / MS Pro Duo /MS-PRO HG z oferowanym oddzielnie adapterem
o co biega z danymi opisami na kartach
-tak więc...
x66
x133
x266
MB/Mb
Wyjaśnienie:
x133
ten mnożnik dotyczy się testu pliku danych o wartości 150 kB
czyli 133x150kB* = ~ 20 MB
* l aboratoryjna wartość - info zdobyte na jednej ze stron producenta kart.
oraz podchwytliwe
MB
Mb
tutaj mówimy o 1 MegaBajcie który zawiera 8 Megabit ( a szybkość transferu mierzymy w Mb/s)
20MB*8Mb = 160Mb / dzielimy to przez szybkość łącza i mamy transfer na sekundę
i szukanie dziury w całym
a teraz zestaw pytań
Jeżeli producent wymienia gniazda I/II to zakup III/IV będzie uzasadniony?
Ma ktoś kartę klasy I/II i mógłby dać info po ilu fotkach jakości RAW w trybie program, zdjęcia seryjne -aparat się zacina przy zapisie do pamięci?
info dla adminów słowo laboratoryjna nie jest przekleństwem
l a b o r a t o r y j n a <-- o ten wyraz chodzi
Ale o ile się nie mylę, to nie ma na rynku kart CF III a tym bardziej IV. Ten np. sandisc extreme III i IV (jeżeli o nie chodzi) to CF typu II. Przy moim sprzęcie i sandisc'u Extr III, raw w serii idzie jak burza, nie zauważyłem zwolnień, ale jako świeży posiadacz i laik (póki co), dokładniejszych danych nie podam
czyli byłaby to kolejna opisowa zmyła
nabyłem dziś extreme III
w porównaniu z ms pro duo robi o 2 zdjęcia więcej w serii.
czyli na msproduo 3 zdjęcia pauza na zapis i dalej seria...
na extreme III 4-5 zdjęć pauza na zapis i dalej seria...
ps na extreme III - 10 lat gwarancji
na extreme IV i V - 30 lat gwarancji
OsiRis napisał(a):
info dla adminów słowo nie jest przekleństwem
l a b o r a t o r y j n a <-- o ten wyraz chodzi
Nie sądzisz chyba że ...
to należy ten wyraz wykluczyć a algorytm jakoś poprawić. bo laboratoryina nie jest to samo co "ry.j"
ale to temat kart a nie algorytmów forum
a co do shutbox'a można by przecież takie okienko zaimplementować - darmowe fora to mają to płatne tym bardziej ...