anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Obiektyw do A200

krystek110
Początkujący

Obiektyw do A200

Witam wszystkich!
Od niedawna jestem posiadaczem a200 ze standardowym obiektywem. Dowiedziałem się że na znanej aukcji internetowej można zakupić tanio obiektywy minolty pasujące do sony a200. Widziałem wiele zdecydowanie tańszych obiektywów niż sony, były to właśnie minolty. Na moim obiektywie mam napis fi=55 czy jest możliwe aby kopic np obiektyw f=52 ? czy są jakieś przejściówki dzięki czemu można umieścić mniejszy ( fi=) lub większy średnicy obiektyw? jeśli tak jak się to nazywa. Standardowy obiektyw jest dobry ale chodzi mi o większy zoom umknęło mi klika dobrych obiektywów za mała kasę ale bez informacji o przejściówkach nie będę ryzykował kupna a później się okaże ze i tak nic z nim . Prosiłbym o pomoc ..ewentualnie moje gg 11900892 dzieki

9 ODPOW. 9
profile.country.PL.title
SZFENDAK
Poszukiwacz

Poczytaj trochę forum bo pytanie na temat obiektywów powraca jak bumerang i są ze cztery takie wątki. A co do redukcji do filtra to jest tego na allegro na kilogramy http://www.allegro.pl/item534100530_red ... a_vat.html

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

Szwendak, ale jemu nie chodzi o przejściówkę do flitra ;)
on się po prostu pyta czy da radę kupując szkło ze średnicą filtra np.52 podpiąć do puszki

odpowiedź prosta: TAK

okej....więc na spokojnie
każde szkło Minolty (AutoFocus) pasuje do a200
bez przejściówek i nie zwracaj uwagę na średnice filtra (fi :nauseated_face: ).....

a i Ty szukasz teleobiektywu, czyli im większa ogniskowa tym lepiej (200/300 mm i w górę )

Początkujący

oki rozumiem
Czyli jeśli jest minolta/sony alpha... af 52 tzn że śmiało mogę go kupić tak? jeśli tak to super dzieki bardzo za odpowiedz dobrze że jest takie forum i tak szybko udzielane sa tu odpowiedzi

profile.country.PL.title
SZFENDAK
Poszukiwacz

:slight_smile: czytałem trzy razy post kolegi Krystka i nie do końca byłem pewien o co biega, ale chyba już wszystko jasne

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

SZFENDAK napisał(a):

:lol: czytałem trzy razy post kolegi Krystka i nie do końca byłem pewien o co biega, ale chyba już wszystko jasne

no ja z 4 razy czytałem, poza tym już wiem jak do takiego tematu podejść, ale o tym pogadamy już jutro :smileymrgreen:

SZFENDAK
Poszukiwacz

fi 49, 52,55czy 67 to średnica zewnętrzna obiektywu czyli mordki do której odkręcasz (lub nie) filtry. A ciebie powinien interesować sposób mocowania obiektywu do aparatu. W naszym przypadku jest to bagnet Minolty typu A więc wszystkie obiektywy z tym właśnie mocowaniem będą pasowały do wszystkich modeli aparatów Sonego z serii Alfa

krystek110
Początkujący

a jeszcze chciałbym się zapytać szanownych kolegów czy macie wiedzę na temat gdzie oprócz allegro mogę kopic tani obiektyw z dobrym zoomem? nie będę tu pisał o moim budżecie bo jest on nie wielki a pytam tylko po to aby móc ewentualnie śledzić gdzie co i jak:). Wiem ze na allegro za 250-300 zł można dostać całkiem całkiem obiektyw... ale każdy rozumie czasy kryzysu :slight_smile:

profile.country.PL.title
SZFENDAK
Poszukiwacz

http://klubkm.pl/forum/forumdisplay.php?f=33 tu trafiają wcześniej niż na allegro, no chyba że się trafi chętny ;)

profile.country.en_GB.title
gnembon
Początkujący

obawiam się, że kolega próbuje podpiąć obiektyw nie od tej strony http://klubkm.pl/forum/images/smilies/hihi.gif. Mocowanie ma fi coś koło 62 ;-)