anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

panoramowanie

profile.country.pl_PL.title
pablo_duch
Początkujący

panoramowanie

witam.
jestem posiadaczem od nie dawna alfy200-zacny aparacik i poznaje powoli co on potrafii ale czasem nie wiem co z czym wiec chodzi o panoramowanie-co to dokladnie jest i w jakich parametrach to szukac czy ustawiac.helppp

10 ODPOW. 10
profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

http://www.forum.sony.pl/viewtopic.php?f=30&t=1750&st=0&sk=t&sd=a

Tadeusz.O
Doradca

Panoramowanie, to nie tryb aparatu tylko sposób wykonywania zdjęć. Konkretnie fotografowania obiektów ruchomych, np. samochodu w czasie jazdy.
Polega to na tym, że stajemy obok toru jazdy , "łapiemy" w celownik ruchomy obiekt i wodzimy za jego ruchem, starając się utrzymać nieruchomo w wizjerze. W stosownym momencie, nie przerywając ruchu wodzącego naciskamy spust migawki wykonyjąc jedno, lub serię zdjęć. Ot i wszystko.
Można w ten sposób, stosując dość długie czasu uzyskać ostry obiekt na tle zasmużonego tła.

------------------------------
fotoamator
profile.country.pl_PL.title
pablo_duch
Początkujący

czyli-celu w obiekt i prowadze lufe za nim i spust -a jak ustawiac apart-n ajkim ustawieniu najlpiej-zakladam ze tlo rozmyte a obiekt srednio szybko sie przemieszcza

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

imho najlepiej na S
czas ustawić - no właśnie.....metodą prób i błędów......bo wszystko zależy jaka prędkość i czy jest jasno w tej chwili......
ale np. 1/10, 1/20
musisz próbować różnych wartości czasu ;)

pablo_duch
Początkujący

czyli najlepiej cwiczyc i cwiczyc az znajdzie sie to-wsjo dopasowac do predkosci,i wodzic lufa za obiektem z wduszonym spustem do połowy?????????/

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

ćwiczyć, ćwiczyć

dla mnie to (jak już muszę robić takie zdjęcia), zawsze metoda prób i błędów (dopasowanie czasu i prędkości śledzenia do faktycznej prędkości przedmiotu fotografowanego)

co do spustu: najpierw wodzisz z przyblokowanym AF (czyli spust do połowy), a jak już będziesz gotowy - cykasz

pablo_duch
Początkujący

wczoraj mialem problem z panoramowaniem-lecial ptak i wodzilem za nim lufa z wcisnietym spustem ale chyba złe ustawienie bo mialem 1/3000 i wychodzily ciemnie:(
czyli najlepiej zmniejszyc ten czas i robic 1/30->ale czy nie wyjdzie obiekt poruszony?

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

wczoraj mialem problem z panoramowaniem-lecial ptak i wodzilem za nim lufa z wcisnietym spustem ale chyba złe ustawienie bo mialem 1/3000 i wychodzily ciemnie:(
czyli najlepiej zmniejszyc ten czas i robic 1/30->ale czy nie wyjdzie obiekt poruszony?

a dlaczego taki czas :shock:

przy panoramowaniu podstawowy parametr to dłuższy czas naświetlania......
czyli właśnie np. 1/30 (zależy od tego jak szybko się porusza i ile jest światła).
co do poruszenia - tu cały "myk" tej techniki by poruszać równomiernie aparat, za "przedmiotem" zdjęcia.

pablo_duch
Początkujący

a czy sa szanse zeby na mojm podstawowymn sprzecie to wyszło-obiektyw jaki byl w zestawie mam na mysli?