anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

PLIKI RAW

profile.country.pl_PL.title
maniak13
Początkujący

PLIKI RAW

Witam mam pytanie dotyczace plików raw.Niedawno zakupiłem sony alfa 200 i zapisałem w formacie raw.Chciałbym sie dowiedziec jak moge te pliki przerobic na jpg i ewentualnie obrobic chodzi o program.Za wszystkie pomocne porady z góry dziekuje .

24 ODPOW. 24
profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

A instalowałeś na komputerze oprogramowanie jakie było na płycie? Program do obróbki to Image Data Converter. Dzięki niemu będziesz mógł sobie obrobić RAW-a i zapisać go jako JPG.
Polecam aktualizację IDC do najnowszej, trzeciej wersji, gdzie interfejs obsługi jest znacznie poprawiony i po prostu wygodniej się na tym pracuje.

A! I jeszcze jedno...pliki będą nie z rozszerzeniem RAW, tylko *.ARW - to taki "sonowska" odmiana. ;)

maniak13
Początkujący

Instalowałem ale zinsalowało mi sie cos innego Picture Motion Broswer i Picture Motion Broswer Guide i nie wiem czy one sa poprawne .Jezeli sa to który i jak to zrobic DZIEKUJE .

profile.country.PL.title
ufosan-----
Poszukiwacz

Lajamku, a może zdradzisz gdzie jest update IDC do V3, bo po pobieżnym przeszukaniu stron SONY i SUPPORTSONY nie znalazłem. Z góry dziękuję!!!

Filipski-----
Początkujący

Instalowałem ale zinsalowało mi sie cos innego Picture Motion Broswer i Picture Motion Broswer Guide i nie wiem czy one sa poprawne .Jezeli sa to który i jak to zrobic DZIEKUJE .

Jedno nie przeszkadza drugiemu, wszystko jest na jednej płycie. ;)
Tamte też się przydadzą, a jak będziesz cierpliwie instalował i przytakiwał na zadawane pytania zainstaluje Ci się także Image Data Converter.Wszystko "idzie ciurkiem", byle nie przeszkadzać.

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

ufosan napisał(a):

Lajamku, a może zdradzisz gdzie jest update IDC do V3, bo po pobieżnym przeszukaniu stron SONY i SUPPORTSONY nie znalazłem. Z góry dziękuję!!!

a tutaj ?
link

ufosan-----
Poszukiwacz

Dzięki KRIS!
Tak to jest, człowiek czasami patrzy, a jakby mu oczy mgłą zaszły. Byłem, widziałem, a nie widziałem.
Pozdrawiam!

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

ufosan napisał(a):

Tak to jest, człowiek czasami patrzy, a jakby mu oczy mgłą zaszły. Byłem, widziałem, a nie widziałem.

spoko :D

mi jest łatwiej bo mam dwie pary oczu :smileyhappy:

maniak13
Początkujący

Kolego Filipiński ja juz zinsalowałem Image Data Converter .Ale mam pytanie odnisle tego czy można zdjęcia przerabiac na jpg tylko pojedynczo czy tez w sekwencji seryjnej .Jezeli jest taka mozliwosc to prosze o podpowiedz .Z góry dzieki

profile.country.en_GB.title
Deviant.
Użytkownik

chyba lepszym wyborem jest lightroom - wszystko w jednym a do tego wielkim jego plusem jest to, że nie można tak czarować jak w PS.
Rawy (ARW) wywołuje pięknie!