Podziel się wrażeniami!
Witam mam pytanie dotyczace plików raw.Niedawno zakupiłem sony alfa 200 i zapisałem w formacie raw.Chciałbym sie dowiedziec jak moge te pliki przerobic na jpg i ewentualnie obrobic chodzi o program.Za wszystkie pomocne porady z góry dziekuje .
A instalowałeś na komputerze oprogramowanie jakie było na płycie? Program do obróbki to Image Data Converter. Dzięki niemu będziesz mógł sobie obrobić RAW-a i zapisać go jako JPG.
Polecam aktualizację IDC do najnowszej, trzeciej wersji, gdzie interfejs obsługi jest znacznie poprawiony i po prostu wygodniej się na tym pracuje.
A! I jeszcze jedno...pliki będą nie z rozszerzeniem RAW, tylko *.ARW - to taki "sonowska" odmiana.
Instalowałem ale zinsalowało mi sie cos innego Picture Motion Broswer i Picture Motion Broswer Guide i nie wiem czy one sa poprawne .Jezeli sa to który i jak to zrobic DZIEKUJE .
Lajamku, a może zdradzisz gdzie jest update IDC do V3, bo po pobieżnym przeszukaniu stron SONY i SUPPORTSONY nie znalazłem. Z góry dziękuję!!!
Instalowałem ale zinsalowało mi sie cos innego Picture Motion Broswer i Picture Motion Broswer Guide i nie wiem czy one sa poprawne .Jezeli sa to który i jak to zrobic DZIEKUJE .
Jedno nie przeszkadza drugiemu, wszystko jest na jednej płycie.ufosan napisał(a):
Lajamku, a może zdradzisz gdzie jest update IDC do V3, bo po pobieżnym przeszukaniu stron SONY i SUPPORTSONY nie znalazłem. Z góry dziękuję!!!
Dzięki KRIS!
Tak to jest, człowiek czasami patrzy, a jakby mu oczy mgłą zaszły. Byłem, widziałem, a nie widziałem.
Pozdrawiam!
ufosan napisał(a):
Tak to jest, człowiek czasami patrzy, a jakby mu oczy mgłą zaszły. Byłem, widziałem, a nie widziałem.
Kolego Filipiński ja juz zinsalowałem Image Data Converter .Ale mam pytanie odnisle tego czy można zdjęcia przerabiac na jpg tylko pojedynczo czy tez w sekwencji seryjnej .Jezeli jest taka mozliwosc to prosze o podpowiedz .Z góry dzieki
chyba lepszym wyborem jest lightroom - wszystko w jednym a do tego wielkim jego plusem jest to, że nie można tak czarować jak w PS.
Rawy (ARW) wywołuje pięknie!