Podziel się wrażeniami!
Witam. Posiadam Sony a300 i mam problem z migawką. Chcę robić zdjęcia w ruchu. A dokładniej konie w ruchu. Niezależnie od warunków oświetleniowych. Jest sezon zimowy, więc jeździmy na hali i oświetlenie nie jest za dobre. Ale nie w tym problem. Kiedy chcę ustawić krótki czas otwarcia migawki, to zdjęcie wychodzi wręcz czarne. Co z tym zrobić? Liczę na pomoc.
W jakim programie robisz zdjęcia: A...S...P...M...Auto, czy inny tematyczny?
Jeśli na M to jaki dajesz czas?
Jaką masz czułość?
Zazwyczaj staram sie robić na S, albo M. Ale na S jest jaśniej. ISO im jest większe tym jest jaśniej, ale potem są szumy. A lampy nie mogę włączyć przy koniach. Wiec już nie wiem, może coś ze sprzętem nie tak? Albo moje ustawienia są wadliwe.
sprawdź czy na drabince masz wystarczająco dużo światła (powinna wskazywać zero). Jak nie - to oznacza, że obiektyw więcej nie może się otworzyć (kit jest ciemny). Reszta w instrukcji
jeśli nie możesz lampy użyć, a wszelkie dopuszczalne zmiany iso i wartości przysłony/czasu nie pomogły - musisz kupić jaśniejszy obiektyw.
Sprawdź na jakich ogniskowych najczęściej robisz zdjęcie.
Polecam:
Minolta 24mm 2.8
lub Minolta 50mm 1.7 / Sony 50mm 1.4
i będziesz happy
Niestety fizyki nie przeskoczysz Proponuję najpierw naukę podstaw, czyli zależności między przysłoną, czasem naświetlania i czułością ISO. Do poprawnego naświetlenia potrzeba pewnej ilości światła. Jeżeli przez obiektyw wpada zbyt mało światła, to trzeba albo wydłużyć czas naświetlania (co nas nie zadowala, bo chcesz zamrozić ruch) lub zwiększyć czułość. Jeśli mimo wszystko to nie wystarcza, trzeba zwiększyć ilość światła padającego na matrycę, czyli szerzej otworzyć przesłonę. Jeśli szkło na to nie pozwala, to niestety trzeba je wymienić na jaśniejsze