Podziel się wrażeniami!
witam niedawno zakupiłem a300 i bylem niesamowicie zadowolony i robiłem tyle amatorskich zdjęć ile wlezie. zauważyłem jednak pewien problem. posiadam kitowy obiektyw 18-70 i kiedy nim kręcę to zdarza się że body gubi przesłonę. pojawia się symbol -- zamiast wartości. trochę popatrzyłem i okazało się że samym obiektywem po jego założeniu (tak wiem aż usłyszy się trzaśnięcie) można przekręcić o minimalny kąt. nie wymaga to wielkiej siły więc przy samej zmianie ogniskowej dzieje się to automatycznie i wtedy pojawia się wyżej wymieniony problem. aby wartość przysłony znów się pojawiła trzeba przekręcić w drugą stronę... nigdy się z czymś takim nie spotkałem i wydaje mi się że to jest tradycyjne połączenie prostytucji z muzyką: "coś tu ku**** nie gra" ale jestem amatorem i mogę się mylić. czy macie jakieś uwagi czy robię może coś źle lub coś w tym stylu?
powitać. pozostaje chyba wizyta w serwisie...
chyba, że jest to aparat z 'importu'... wtedy polecam metodę prób i błędów, czyli wizytę w wypożyczalni obiektywów (albo sklepie pod pretekstem planowanego zakupu) i sprawdzenie body z innymi obiektywami; Sony ostatnio często robi swoje stoiska promocyjne w centrach handlowych - można i tam się wybrać dla sprawdzenia.
Jeśli to wadliwy obiektyw kitowy to drobiazg, a jeśli aparat...
Osobiście mam canony i pierwszy raz słyszę/czytam o takim problemie
ja mam sony i rownież pierwszy raz słysze o podobnym problemie...
polecam serwis
bagnet ci się odłamał/ był źle zrobiony. Pytanie tylko, czy po stronie body (źle) czy po stronie kita (mniejszy problem). masz po prostu za duże luzy, że możesz odłączyć elektrycznie kita od body. To nie twoja wina i serwis powinien zrobić to za free. Nie wahaj się zgłosić to do nich
masz gwarancję. ślij do CSI (serwis Sony)
właśnie w takich przypadkach (losowych) przydaje się gwarancja...
jak aparat wróci z naprawy będziesz zadowolony