anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Ustawienia

RafalNowakowski
Początkujący

Ustawienia

Witajcie. W zakładce A100 są tylko trzy posty...nie wiem co o tym mysleć. Czy oznacza, to, że nikt nie ma z nią problemów, czy też, że niewiele osób ją używa ;) Otóż, ja borykam się z kilkoma problemami i może ktoś, kto wie więcej i zna się bardziej mógłby mi pomóc.
1. Po pierwsze przy ustawieniach fabrycznych balansu bieli, zdjęcia wychodziły zbyt niebieskie. Przestawiłem WB na 8500K. Jest lepiej ale czy to dobre rozwiązanie na wszystkie warunki?
2. Po drugie mam wrażenie, że aparat przy takim ustawieniu WB jak wyżej i centralnie ważonym pomiarze światła ma tendencje do przepalania (po prostu często muszę korygować ekspozycję o 0,3 a nawet 0,7 stopnia). Czemu tak może być?
3. Zdjęcia przy ISO800...czy ktoś się może tym zajmował? jakie wrażenia? uwagi?
pozdrawiam
rafał

11 ODPOW. 11
witmann
Początkujący

1. Balans bieli ustawia się w zależności od temperatury barwnej oświetlenia. Światło słoneczne i błyskowe ma 5000 - 5500 K. AutoWB ma to do siebie, że się czasem gubi. Wtedy można ustawić je manualnie, lub pstrykać w RAWach i korygować podczas "wywoływania". Nie ma czegoś takiego jak ustawienie dobre na wszystkie warunki.

2. Spotkałem się już z takim problemem. Jest to możliwe, bo wszystkie zmiany ustawień naświetlania są dokonywane programowo w aparacie. Może się zdarzyć, że dla pewnych warunków nastąpi jakieś przekłamanie w algorytmie i aparat troszkę zdjęcie prześwietli.

3. Nie wiem czym tu się zajmować. Jak trzeba, to się włącza wyższe ISO i się pstryka. I tyle ;)

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Witajcie. W zakładce A100 są tylko trzy posty...nie wiem co o tym mysleć. Czy oznacza, to, że nikt nie ma z nią problemów, czy też, że niewiele osób ją używa ;)

Model A100 jest dość starą konstrukcją, już nie produkowaną, a to forum jest dość młode, więc użytkownicy A100 w większości znają już swój sprzęt nas tyle, by nie zawracać głowy na forum.
O reszcie witmann, już napisał, dodam tylko, że aparat umożliwia pomiar temperatury barwnej. Jak używasz żarówek o znanej temperaturze, możesz ją sobie ustawić.
W większości wypadków, w praktyce amatorskiej wystarcza ustawić AWB i focić w RAWach. W programie graficznym ustawisz taką temperaturę barwną jak trzeba z dokładnością do 1*K.

------------------------------
fotoamator
RafalNowakowski
Początkujący

Myślałem jednak, że forum jest generalnie dla wszystkich, którzy mają jakieś problemy, lub wątpliwości, niezależnie od tego czy mają stare modele czy też najnowsze, a nie tylko dla towarzystwa wzajemnej adoracji :) Ale dziękuję mimo wszystko za wyrozumiałość dla takiego jak ja żółtodzioba i za odpowiedzi.
Pytając o iso800, miałem świadomość, że jeśli trzeba go użyć to się używa, ale miałem na myśli Wasze opinie na temat jakości zdjęć przy tej czułości w aparacie A100. Ale mając na uwadze odpowiedź Tadeusza, pytanie wydaje mi się już bardzo infantylne.
Pozdrowienia.r.

profile.country.PL.title
SZFENDAK
Poszukiwacz

Rafał w A100 niebieskie zdjęcia wychodzą praktycznie w każdych warunkach oświetleniowych. Używam 100-ki od ponad 1,5 roku i pierwszą korektą jest przesunięcie suwaczka w poziomach w kanale niebieskim, choć nie zawsze(woda,niebo, pejzaż) Co do ISO to staram się nie przekraczać 200 bo mnie szumy dobijają nawet na 100. Na ponad 20 tysi klapnięć tylko kilka razy ustawiłem na 800, może to wina starych przyzwyczajeń gdzie do dyspozycji miałem filmy o czułości 50 i 100 a 200 było rarytasem. Dlatego dojrzewam powoli do tego by jednak zmienić aparat na A700 gdzie w najnowszym sofcie bardzo poprawili szumy i nawet na 1600 prawie są niewidoczne.

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Myślałem jednak, że forum jest generalnie dla wszystkich, którzy mają jakieś problemy, lub wątpliwości, niezależnie od tego czy mają stare modele czy też najnowsze, a nie tylko dla towarzystwa wzajemnej adoracji :) Ale dziękuję mimo wszystko za wyrozumiałość dla takiego jak ja żółtodzioba i za odpowiedzi.
Pytając o iso800, miałem świadomość, że jeśli trzeba go użyć to się używa, ale miałem na myśli Wasze opinie na temat jakości zdjęć przy tej czułości w aparacie A100. Ale mając na uwadze odpowiedź Tadeusza, pytanie wydaje mi się już bardzo infantylne.
Pozdrowienia.r.

Mam wrażenie, że piszesz, aby pisać, bez zwracania uwagi na treść.
Zadałeś pytanie - dostałeś odpowiedź (mało jest o A100, bo to model już nieprodukowany i jest mało nowych użytkowników - w świetle tego Twoja uwaga o TWA jest chyba nie na miejscu)
Pytanie o ISO 800, może nie tyle infantylne, co nieprzemyślane. Netykieta wymaga, żeby przed zadaniem takiego pytania poszperać trochę samemu. Temat szumów był wielokrotnie i dogłębnie omawiany na różnych forach. Wiadomo powszechnie, że A100 charakteryzuje się dość wysokim szumem na wyższych ISO - jednym to przeszkadza, innym nie - po prostu ten typ "tak ma" i ponowne roztrząsanie tego nie jest potrzebne.
Polecam szczególnie forum KKM, gdzie wiele nt. alf napisano. Zacznij od tego krótkiego topicu: http://klubkm.pl/forum/showthread.php?t ... light=alfa " target="_blank (czytać można wszystko -żeby pisać trzeba się zarejestrować)

------------------------------
fotoamator
Dziki-----
Początkujący

Człowieku a ty co się tak wszystkiego czepiasz, człowiek ma pytanie to pyta a ty nie krytykuj jeżeli ten post cię nie interesuje to nie odpowiadaj kup sobie A900 może będziesz jeszcze mądrzejszy. (filozof znawca się z nalazł) przestarzały itd. :P

profile.country.PL.title
SZFENDAK
Poszukiwacz

Kolego my się tu nie obrażamy wzajemnie.

Alf300
Początkujący

Dziki a coś ty tu wykopał jakiś stary temat :slight_smile: I odstaw Kawę zarejestrowałeś się po to aby coś takiego napisać ?

Dobra ignoruje fiufiufiufiu lala

profile.country.PL.title
Rafhart
Nowicjusz

A100 szumi mocno , ale robi niesamowicie ostre zdjęcia. Do iso400 można żyć , ba nawet na Iso 1600 daje rade. Kwestia tego jak się wykorzysta szum. Co do WB polecam korzystać z zapisanych "profili" auto WB działa tak sobie. Co do "fajności" A100 dostała EISA.