Podziel się wrażeniami!
witam, jak na razie robie fotki zwykłym kompaktem, ponieważ lustrzanka jest dla mnie zbyt dużym wydatkiem, oto moje prace :
Po obejrzeniu tych zdjęć wyglądam jak te trzy "muchy" po wzajemnej kopulacji w jednym czasie - przynajmniej tak twierdzi moja żona
BRAVO
Jeśli, jak twierdzisz, są to Twoje prace, robione "zwykłym" kompaktem, to bądź uprzejmy podać dokładnie czego użyłeś do zrobienia tych zdjęć. I może zapodaj zdjęcia z exifami.
canon s3 + szkielko powiekszające + wstawanie przez wakacje o 5 rano
Wypada wierzyć na słowo (exifa brak), może jakaś fotka tej konstrukcji do macro, bo wynik rewelacyjny - aż się wierzyć nie chce (nie jest to chyba tylko konwerter 500D czy 250D?) Daj jakąś fotkę zestawu i zdjęcie z exifem, bo wierzyć się nie chce, że kompaktem/hybrydą, czy jak tam zwał można taki efekt z taką jakością.
Nie dziw się sceptycyzmowi.
troche wstyd bo nie mam zbyt duzo pieniedzy i sam sobie zrobilem statyw i dyfuzor, ale wrzuce zdjęcie sprzetu
Kapitalne ważki!
BRAWO
Powiedz mi proszę jaka jest odległość robocza od soczewki do owada?
I czy o konieczne jest wstawanie o 5 rano żeby takie portrety trzaskać?
Ja to dopiero się kładę spać
odleglość od owada to pare cm bardzo mało:p raczej 5 to najlepsza pora bo wtedy jest rosa i owady jeszcze sa zaspane i nie uciekaja
Gratuluję świetnych macro-zdjęć! I wybacz, że przyszło mi przez głowę, że to nie Twoje fotki :smileyredface:
Naprawdę rewelacja. I to hybrydką!
Chyba sprzedam lustrzankę i kupię tego S3
A poważnie: też nie mam kasy na obiektyw+pierścienie macro więc myślę o jakimś Raynoxie. Może następnego lata pochwalę się podobnymi fotkami (jak zamiast spać pójdę nad jezioro, bo wstać o tej porze? nie to nie dla mnie )
Pochwal się jeszcze jakimiś żyjątkami
Grzesiu, niestety tak. O tej porze są jeszcze niemrawe. Wieczorem też, ale rano lepsze światełko jest - po chłodzie nocy dłużej można je focić, a wieczorem wszystko słońcem nagrzane...
bolek55555 napisał(a):
troche wstyd bo nie mam zbyt duzo pieniedzy i sam sobie zrobilem statyw i dyfuzor, ale wrzuce zdjęcie sprzetu