- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednią zawartość
Brak Dolby Atmos w TV Sony
Witam jestem tu nowy , nie wiem czy pisze w odpowiednim temacie,jesli nie to przepraszam.
Witam zakupiłem ostatnio nowego soundbara JBL 1300 PRO. I po podłączeniu brak Atmosa np w Netflixsie. Dokładnie opiszę co i jak i jaki posiadam sprzęt itp.
Mój tv to SONY Bravia KD-75XG8096 (zainstalowana najnowsza aktualizacja) , soundbar jbl 1300 Pro. Do TV podłączony kabel HDMI (ultra hight speed 2.1) pod gniazdo ARC a do belki eARc (kabel HDMI najnowszy specjalnie kupiłem bo nie wiem co już może pomóc..) Ogólnie całą kalibrację belki zrobiłem poprawnie według instrukcji (dzwiek w satelitkach pod odpieciu ich jest) poustawiałem w TV na wyjsciu audio PCM inaczej nie czyta satelit a mam tam do wyboru wejscie cyfrowe 1 i 2 jeszcze. W Netflix w podglądzie widnieje na kazdym materiale 5.1 , Jako ciekawostke dodam ze np w Amazon Prime po najechaniu na podglad danego serialu wyswietla sie na gorze tam napis Dolby Atmos... Nie rozumiem o co chodzi., czy cos zle poustawiane . podlaczone mam ? Druga ciekawostka majac predzej soundbara samsung q600b w netflixisie wszedzie widnialo atmos... (co prawdka ten model belki samsung nie mial nic wspolengo z atmosem ...no ale widnial przy netflix..)
Czy ktos moze bedzie potrafil mi pomoc i krok po kroku powiedziec jak poustawiac itp > ? Doczytalem gdzies ze powinno byc w tv w opcjach dolby digital plus wybrane...ale tu mały problem niestety tylko przy wyjsciu cyfrowym 1 i 2 to jest ten wybor ale przy PCM nie ma a tylko na tym dziala belka satelitki itp...a na innym znow forum doczytalem ze tylko w sony msi byc PCM inaczej nie bedzie dzialac
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Nie pamiętam jak to jest w tej serii, ale wydaje mi się że on nie ma kanału zwrotnego audio eARC, tylko ARC, czyli nie przesyła sygnału Dolby Atmos a więc tez nie dekoduje.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Ten telewizor nie obsługuje Dolby Atmos.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Tak tak jak napisalem nie ma eArc tylko wyjscie ARC.
Ale uwaga !
Czytalem że jakoś pod konsole, blu-ray lub coś podobnego , lub inny sprzet jakos można obejść i podlaczyc ? I druga sprawa
jak i również że Netflix nadaje Atmos w DD+ a takie obsługuje gniazdo ARC.. Więc powinno działac normalnie...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
To troche nie tak. Dolby Atmos może bazować albo na DD+ albo na TrueHD. To co jest zakodowane i przesyłane w streamingu na przykład w Netflix, to Dolby Atmos na DD+, ale to nie znaczy że zostanie zdekodowany Atmos w Twoim telewizorze. Będzie dekodował DD+ czyli surround 5.1
ARC przesyła maksymalnie DD+ i tylko tyle.
Można podłączyć odtwarzacz BD do soundbara, ale wtedy Netflix odpalamy w odtwarzaczu o ile ma taką funkcjonalność i musi to być BD który dekoduje Atmosa. Obraz oczywiście zostanie przesłany przez HDMI soundbara bez utraty jakości do TV.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Niestety moj blu ray jest za stary tez nie ma atmosa.. Sa jeszcze jakies inne sprzety itp czy cos takiego zeby to obejsc ?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Jeszcze jedna sprawa..dlaczego w Amazon Prime wysliwtla Dolby Atmos mi ? i na poprzednim soundbarze samsung q600b tak jak pisalem w pierwszym poscie, po podlaczeniu do Tv w netflix wyswietlalo mi Dolby Atmos....pogubilem juz sie...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Konsola PS5 chyba dekoduje Atmosa. PS4 nie wiem, ale trzeba doczytać
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
To akurat nie musi mieć wiele wspólnego z dekodowaniem Dolby Atmos. Amazon Prime, czy Netlfix rozpoznaje, ze system audio jest zgodny z Atmosem i pewnie stąd ta informacja, ale to nie znaczy że będzie zdekodowany przez ten TV.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
I tak pewnie nie ma możliwości sprawdzenia w Amazon Prime czy rzeczywiście jak oglądam audio mam w Atmosie ? Niestety nie mam PS5 ..czy jest jakaś tańsza alternatywa jakiegoś urządzenia ? Wywaliłem prawie 6 tys na soundbara JBL...
- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »