Podziel się wrażeniami!
hej wczoraj kumpela ze stanów poprosiła mnie żebym pomógł jej wybrać aparat dla jej siostry do ok 800$ która zakochała się w fotografowaniu ale nie zna się kompletnie na sprzęcie, a ma to być prezent za pomoc w opiece nad dzieckiem... Otóż uchciwiła się na nikona d60 albo canona 450d lub 1000d ja sam kupując swoją alfe 300 przeczytałem pełno opinii o tych aparatach i sam wybrałem alfe 300 i nie żałuję! Próbuję ją namówić oczywiście na alfe i też 300 ale ciężko mi to idzie a głównie chodzi o akcesoria bo jak wiadomo jak jej by sie spodobało i chciała by inwestowć to np lampy sony są drogie ale na początek jej napewno lampa nie będzie potrzebna tłumaczyłem że można od minolty obiektywy kupować sam mam flintę albo sigmy albo tamrony nie koniecznie sony i nie koniecznie zeiss-y.. a jak to jest z innymi systemami? chodzi mi o to że jak sony ma stabilizator obrazu w korpusie to wydaje mi się ze obiektywy są tańsze niż np do nikona d60 co ma stabilizator w obiektywach...
Oczywiście będę przemawiał na korzyść alfy 300 i ważne że jak kupi alfę to pomógł bym w obczajeniu obsługi...
Koledzy gdybym jednak sobie nie poradził z moimi argumentami to doradźcie mi co mam jej jeszcze powiedzieć? co jeszcze na kożyść alfy? wiadomo np live view itp wydaje mi się że jednak dla amatora co dopiero będzie się uczyć to każdy sprzęt z tej pułki cenowej to i tak dużo myślałem o jakimś dobrym kompakcie dla niej ale jednak jak lubi i chciała by kiedyś inwestować to nie musiała by później kupować nowego aparatu tak że chyba lepiej alfa i niech się uczy a cenowo z niektórymi kompaktami alfa się równa...
To tyle z mojej strony jeśli możecie coś napisać by zachęcić ją do aparatu sony to proszę piszcie. w sumie wiem można wyjść z założenia niech kupi tego nikona albo canona ale po co dla nazwy alfa gorsza? ja tak nie sądzę i ze swojej jestem strasznie zadowolony a jak pisałem wcześniej to i w obsłudze bym pomógł...
Alf300 napisał(a):
... Inteligentny TeleObiektyw czyli cyfrowy zoom
miałeś chyba na mysli "Invalid Operation button". Bo niewiele więcej robi. W przypadku robienia zdjęć w pełnej rozdzielczości zapisuje po prostu część kadru, którą i tak można y było wyciąć później. Nie jest to na szczęście zoom cyfrowy, bo nie interpoluje, ale, zwłaszcza na kicie, wyłazi kadrowanie bardzo wyraźnie.
EDIT: Lajam był szybszy, ale mniej napisał http://klubkm.pl/forum/images/smilies/parowkasb3.gif
hi hi hi ... Jak zwał tak zwał w instrukcji nazwany jest dumnie Inteligentnym Teleobiektywem (powiększeniem cyfrowym)
A to co tak naprawdę robi to wiemy chyba wszyscy choć wcale źle tego nie robi .
Jest atut do reklamowania jest hihihi
a ja nie byłem przekonany do tego inteligentnego zooma w alfie bo myślałem że to znacznie pogarsza jakość ale po waszych odpowiedziach widzę że chyba warto się tym zainteresować bo piszecie że dobrze sobie to w tym aparacie radzi szczerze teraz nie wiem nawet nie robię zdjęć z tą funkcją... popisał bym więcej ale już muszę w tej chwili wyjść z domu może w nocy wpadnę na forum
nie jest to takie do konca głupie - po prostu przy powiększeniu 2x zamiast 14/10MP robi 3.5/2.5MP, czyli nie czaruje z pikselami.
Ale zaprawdę powiadam wam, przy wizjerze funkcji tej używać nie bedziecie, jako że dziwny ona komunikat generuje.
gnembon napisał(a):
Ale zaprawdę powiadam wam, przy wizjerze funkcji tej używać nie bedziecie, jako że dziwny ona komunikat generuje.
Tadeusz napisał(a):
gnembon napisał(a):
...albowiem funkcji tej jedynie przy LV używać będziecie...
kris napisał(a):
Tadeusz napisał(a):
gnembon napisał(a):
...albowiem funkcji tej jedynie przy LV używać będziecie...
... i prawdę to idźcie i rozgłaszajcie - będzie wam to wynagrodzone w kadrach dobrze naświetlonych i piekielnie ostrych.
amen