anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Dobór filtra polaryzacyjnego...

zygyfy
Początkujący

Dobór filtra polaryzacyjnego...

...żeby uprzedzić pierwszego posta w tym temacie typu "temat wałkowany stokrotnie" najpierw się przedstawię. Czytam co prawda to forum już od jakiś 2 miesięcy, ale w końcu postanowiłem o coś zapytać u was drodzy sonowicze. Nazywam się Krystian, pochodzę z samego serca Stolicy Górnego Śląska, mam 23 lata i pełną mimo kryzysu gospodarczego optymistyczną wizję przyszłości:)

No ale do sedna sprawy...

Od kilku lat zupełnie znikąd załapałem jak mi się wydaje bakcyla amatorskiej fotografii... fotografowałem do tej pory kompaktem Samsung Digimax v50,a od miesiąca jestem szczęśliwym posiadaczem zestawu:

Sony Alpha 300 kit + Sigma 70-300mm DG Macro (tak, tak niestety bez APO)

Poniżej link do kilkunastu zdjęc jeszcze ze starego kompaktu, żebyście wiedzieli co o mnie w ogóle mysleć:)

http://picasaweb.google.com/zygyfy1964

A teraz do sedna sprawy:)

Chcę kupić filtr polaryzacyjny. Po co? Chciałbym uzyskać lepsze kolory (nieba, zieleni) i wody (nie odbijające się).. czy dobrze wnioskuję, że takie coś mogę zyskać dzięki takiemu filtrowi? I moje pytanie jest następujące. Jeśli chcę robić fotografie budynków, przyrody (mniej więcej takie jak mam w galerii) lepiej zakupić przede wszystkim filtr na Kita czy Sigme (najpierw chcę zakupić na jeden, po paru miesiącach na drugi ze względu na fundusze)? Chcę przeznaczyć na filtr ok 150zł, czy macie jakieś sprawdzone marki do moich obiektywów mieszczące się w tej cenie i wykonujące w miarę dobrze swoje zadanie?

Z góry dziękuję za odpowiedź i przepraszam za zbyt długie wprowadzenie. Następnym razem postaram się streścić.

18 ODPOW. 18
profile.country.pl_PL.title
zorki-----
Początkujący

Polecam Marumi, dobra jakość i przyzwoita cena, w tym budżecie zmieścisz się nawet kupując filtr z powłokami MC (co generalnie doradzam) Możesz kupić filtr o średnicy 58mm i redukcję na 55mm lub nawet rozważyć używanie filtra 55mm z redukcją "w drugą stronę" na Sigmie - przy teleobiektywie nie pojawi się raczej winietowanie (może poza samymi 70mm)

zygyfy
Początkujący

zorki-----
Początkujący

Właśnie takim (niekoniecznie slim)

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Biorąc pod uwagę, że chcesz rozszerzać bazę obiektywów i w zasadzie do każdego trzeba by dokupić osobny filtr (jakikolwiek, oprócz UV bo te w cyfrze sa niepotrzebne), czy zastanawiałeś się nad rozwiązanie uniwerslnym a przez to tańszym, choć na pewno mnij wygodnym?
Mam na myśli System Cokin? Kupujesz holder (grosze), pierścienie mocujące o odpowiednich średnicach (też grosze) i po jednym filtrze, każdego potrzebnego rodzaju: polar, szara połówka, połówki barwne, szary itd. Wszystko to wyjdzie dużo taniej niż odrębny, nakręcany filtr do każdego obiektywu.
Można tu korzystać z oryginalnego systemu Cokin lub tzw. Cokin P, też dobrej jakości a dużo tańszy.

------------------------------
fotoamator
aixen-----
Początkujący

Tadeusz napisał(a):

...systemu Cokin lub tzw. Cokin P, też dobrej jakości a dużo tańszy.

OK, ale jak to się ma do naszych obiektywów, które mają (w większości wypadków) zewnętrzne ogniskowanie ? W takim wypadku, w grę wchodzą (chyba) tylko zwykłe filtry kołowe.

Co do jakości filtrów potwierdzam (z autopsji) powyższe opinie. Swego czasu zakupiłem polaryzacyjny i szary firmy Hoya do Panasa FZ18 i to była porażka, co widziałem na zdjęciach zrobionych z ich użyciem. Były raczej tanie i ta "taniość" nie wyszła mi na zdrowie :smileyhappy:

Sam właśnie szukam polara, ale zdecydowanie kołowy i chyba się szarpnę na :

http://www.allegro.pl/item519888701_pro ... akosc.html

Jak jest Wasza opinia o firmie B + W. To co czytałem, raczej było pozytywne, a sama firma została mi polecona przez znajomego, zajmującego się, nazwijmy to... "świadczeniem usług fotograficznych"... :smileyhappy:

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

aixen napisał(a):

http://www.allegro.pl/item519888701_pro ... akosc.html" target="_blank" target="_blank" target="_blank

Jak jest Wasza opinia o firmie B + W. To co czytałem, raczej było pozytywne, a sama firma została mi polecona przez znajomego, zajmującego się, nazwijmy to... "świadczeniem usług fotograficznych"... :slight_smile:

Że tak zapytam...na jakie szkło potrzebujesz ten polar?

B+W to bardzo dobra firma (sam posiadam polarka od nich), ale Marumi zdecydowanie wystarczy.

profile.country.PL.title
SZFENDAK
Poszukiwacz

Aixen a co za problem przytrzymać holder drugą ręką? Z własnego doświadczenia wiem że w sumie nie ważna firma i czy to będzie Hoya, Marumi czy B&W to niestety trzeba wydać trochę kasy by uzyskać odpowiedni efekt.

profile.country.PL.title
SZFENDAK
Poszukiwacz

Tutaj test filtrów polaryzacyjnych na optycznych http://www.optyczne.pl/7.1-Inne_testy-T ... jnych.html

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Lajam napisał(a):

aixen napisał(a):

Tadeusz napisał(a):

http://www.allegro.pl/item519888701_pro ... akosc.html" target="_blank" target="_blank

Jak jest Wasza opinia o firmie B + W. To co czytałem, raczej było pozytywne, a sama firma została mi polecona przez znajomego, zajmującego się, nazwijmy to... "świadczeniem usług fotograficznych"... :slight_smile:

...

Że tak zapytam Lajamku - gdzie to ja powiedziałem/napisałem, to co uprzejmie zacytowałeś powyżej? :|

Wszystkie (prawie) moje obiektywy kręcą mordką i w niczym to nie przeszkadza w używaniu cokina.

------------------------------
fotoamator