anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Dobór filtra polaryzacyjnego...

zygyfy
Początkujący

Dobór filtra polaryzacyjnego...

...żeby uprzedzić pierwszego posta w tym temacie typu "temat wałkowany stokrotnie" najpierw się przedstawię. Czytam co prawda to forum już od jakiś 2 miesięcy, ale w końcu postanowiłem o coś zapytać u was drodzy sonowicze. Nazywam się Krystian, pochodzę z samego serca Stolicy Górnego Śląska, mam 23 lata i pełną mimo kryzysu gospodarczego optymistyczną wizję przyszłości:)

No ale do sedna sprawy...

Od kilku lat zupełnie znikąd załapałem jak mi się wydaje bakcyla amatorskiej fotografii... fotografowałem do tej pory kompaktem Samsung Digimax v50,a od miesiąca jestem szczęśliwym posiadaczem zestawu:

Sony Alpha 300 kit + Sigma 70-300mm DG Macro (tak, tak niestety bez APO)

Poniżej link do kilkunastu zdjęc jeszcze ze starego kompaktu, żebyście wiedzieli co o mnie w ogóle mysleć:)

http://picasaweb.google.com/zygyfy1964

A teraz do sedna sprawy:)

Chcę kupić filtr polaryzacyjny. Po co? Chciałbym uzyskać lepsze kolory (nieba, zieleni) i wody (nie odbijające się).. czy dobrze wnioskuję, że takie coś mogę zyskać dzięki takiemu filtrowi? I moje pytanie jest następujące. Jeśli chcę robić fotografie budynków, przyrody (mniej więcej takie jak mam w galerii) lepiej zakupić przede wszystkim filtr na Kita czy Sigme (najpierw chcę zakupić na jeden, po paru miesiącach na drugi ze względu na fundusze)? Chcę przeznaczyć na filtr ok 150zł, czy macie jakieś sprawdzone marki do moich obiektywów mieszczące się w tej cenie i wykonujące w miarę dobrze swoje zadanie?

Z góry dziękuję za odpowiedź i przepraszam za zbyt długie wprowadzenie. Następnym razem postaram się streścić.

18 ODPOW. 18
profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Tadeusz napisał(a):

Że tak zapytam Lajamku - gdzie to ja powiedziałem/napisałem, to co uprzejmie zacytowałeś powyżej? :|

Wszystkie (prawie) moje obiektywy kręcą mordką i w niczym to nie przeszkadza w używaniu cokina.

A widzisz Tadeuszu bo tu jak się cytuje to włażą mi wszystkie cytaty i źle usunąłem. Już poprawiłem ;)

zygyfy
Początkujący

No musze powiedzieć, że ten system Cokin mnie troszke zaciekawił. Przeczytałem coś o tym tutaj:
http://www.cyberfoto.pl/recenzje-i-test ... radnik.htm

Jeśli jednak zdecydowałbym się na sam pojedynczy filtr to polecalibyście w przedziale cenowym do 150zł filtr firmy Marumi tak? Pozostaje tylko pytanie czy najpierw go zakupić na kita czy moją Sigmę;)

profile.country.PL.title
SZFENDAK
Poszukiwacz

Z cokina bezwzględnie polecam szare połówki 0,6 0,9 a nawet 1,2 z przejściem soft i one powinny się znaleźć w każdym plecaku jeśli robimy zdjęcia plenerowe. W Twoim przypadku podejrzewam że i tak większość fotek robisz kitem do właśnie do niego bym kupił polarka http://arcdeco.pl/-p-1329.html?skapiec

profile.country.pl_PL.title
zorki-----
Początkujący

zygyfy napisał(a):

Pozostaje tylko pytanie czy najpierw go zakupić na kita czy moją Sigmę;)

Zdecydowanie pozostaję przy swojej wersji - kupić jeden i redukcję za ułamek ceny drugiego filtra

zygyfy
Początkujący

Zorki mógłbyś mi podczas chwili wolnego zaprezentować gdzieś necie taki przykład reduktora?:) Ale to jak na prawdę przypadkiem kiedyś trafisz na to, nie szukaj specjalnie:)

aixen-----
Początkujący

Lajam napisał(a):

....Że tak zapytam...na jakie szkło potrzebujesz ten polar?...

Mam zamiar używać z SAL 50/1.4 Przedmiotem zdjęć będą pejzaże, a konkretnie moje ukochane morze.

Ostatecznie zakupiłem MARUMI DHG 55 mm (wersja slim) oraz dwie połówki - niebieską i pomarańczową. Obie z myślą o fotografowaniu samego morza oraz wschodów i zachodów słońca.

Powoli kompletuje sprzęt na majowy weekend (wiem, wiem), ale po sprzedaży Panasa FZ18 nie zostało mi nic.

Wracając do systemu Cokin. Obejrzałem, zmontowałem i założyłem na aparat i stwierdzam, że, jeżeli masz szkła o różnych średnicach przednich soczewek to rewelacja. Jeden zestaw filtrów, kilka pierścieni różnych średnic, jeden holder i jest OK.

Ponieważ jednak (na obecną chwilę) wszystkie moje obiektywy mają taką samą średnicę to wybrałem filtry kołowe. Są dla mnie poręczniejsze w użytkowaniu. Po założeniu na obiektyw, pozwalają schować go do torby bez zdejmowania itp. Być może się mylę, albo to przyzwyczajenie z FZ18...

zorki-----
Początkujący

zygyfy napisał(a):

...zaprezentować gdzieś necie taki przykład reduktora?:) ...

Ależ proszę bardzo. Jako że z Poznania jestem to wrzucę linka do pyrogrodzkiej firmy, ale takimi duperelami handluje mnóstwo firm, również na portalach aukcyjnych. To zwykły, najczęściej wykonany z czernionego aluminium dwustronnie gwintowany pierścień. Redukcje solidniejsze z reguły wykonuje się z mosiądzu (ale też więcej kosztują) A dlaczego są również mosiężne? Ano aluminium z racji tego że jest dosyć miękkie łatwo "zaciąć" przy pospiesznym montażu i wówczas taka redukcja z uszkodzonym gwintem może później być problematyczna podczas próby demontażu - szczególnie gdy zejdzie z obiektywu a nie będzie chciała się odkręcić od filtra - tam nie bardzo jest za co złapać.
http://raysfoto.pl/DefaultPage.aspx?pageId=0
Tu w zakładce Cenniki i Materiały masz odnośnik (pierwszy od góry) do cennika w PDF Jak widać niemal wszystko daje się zredukować-zaadaptować :-) Oczywiście redukcje o bardzo dużej rozpiętości pomiędzy średnicą filtra i obiektywu nie są zbyt wygodne. I trzeba też uważać w sytuacji "odwrotnych" średnic, t.j. kiedy średnica filtra jest mniejsza niż obiektywu. Tak jak napisałem we wcześniejszym poście, w przypadku kiedy zakładasz filtr o mniejszej średnicy (o jeden rozmiar jak w przykładzie obiektywów 18-70 i Sigma 70-300, gdzie pierwszy ma "fi" 55 a drugi 58mm) na teleobiektyw ryzyko winietowania jest znikome. Natomiast gdybyś miał fantazję np. założyć filtr 58mm na Zeissa 16-80, który ma średnicę 62 mm, masz niemal jak w banku na zdjęciu przy 16mm efekt ściętych narożników przez kombinację filtr - redukcja

buzznfrog
Początkujący

Witam szanownych forumowiczów. Dołączam się do pytania o filtr. Otóż mam możliwość zakupu filtra B+W F-PRO 55mm, ale niestety (jeszcze) jestem zielony w temacie fotografii. Swoją A300 + kit 18-70 posiadam od miesiąca, więc dopiero zaczynam się uczyć. Proszę o radę, czy warto kupić ten filtr za ok. 100 PLN.
Jeszcze jedno pytanie
Czy brak powłok MRC wpływa na właściwości optyczne tego filtra?

zorki-----
Początkujący

1. B+W to bardzo dobra firma :-)
2. Owszem, brak powłok wpływa niekorzystnie na jakość zdjęć (choć nie zawsze będzie się to rzucać w oczy) Dlatego w swoich postach sugerowałem nabycie Marumi z powłokami