Podziel się wrażeniami!
Witam
Byłem dziś w "Centrum Sony" w Elblągu i dostałem do ręki Sony A350 i A700. Dzięki uprzejmości sprzedawcy mogłem krótko przetestować oba aparaty. Powiem tak - A350 - leży mi w ręku najlepiej, dosłownie - idealnie, jak zrobiona na miarę specjalnie dla mnie :-). Przy okazji - przestałem być "szumofobem" - w tych zakresach iso co mnie interesują (100-800) jest całkiem dobrze 🙂 Tylko jest jedno "ale"... Na manualnych ustawieniach (z kitowym obiektywem) zrobiłem tylko 3 dobre z zdjęcie na 9... W przypadku A700 przy tych samych ustawieniach - wszystkie zdjęcia wyszły dobrze. Tak jakby w A700 działała stabilizacja matrycy a w A350 - nie... mimo, że była włączona. Tyle, że A700 miała lepszy kitowy obiektyw. Obraz z A350 był po prostu rozmazany. Nie wiem czy to wina długich czasów naświetlania (ok. 0,8s) czy kitowego obiektywu. No i teraz mam "zagrychę" bo nie wiem - kupić A300/350 czy A700. No, niby A700 jest lepsza - ale to kloc... cegła... po prostu jest strasznie prostokątna i dużo mniej wygodna niż A350. Pierwsze, co rzuciło mi się w oczy to ta jej "klockowatość" 😉 LV pomijam, bo nie jest mi potrzebne. Najbardziej zależy mi na jakości zdjęć - tak, żebym za lat kilka, kilkanaście nie pluł sobie w brodę, że zrobiłem kiepskie zdjęcia i nie mogę ich już poprawić tzn. zrobić drugich (z jakiś tam względów). Jak patrzyłem na A350 to na wyświetlaczu pojawiały się jakieś kreski w prawym dolnym rogu - co podobno oznacza, że w tym momencie nie mogę zrobić zdjęcia. No ale przecież od czego jest stabilizacja... Powiedzcie jakie są Wasze spostrzeżenia z użytkowania A300/350 i A700. Chciałbym w końcu coś kupić sobie z lustrzanek...
sam mam a300 z kitowym 18 - 70 i 55 - 200 do tego helios 55/2 i pentacon 50/1,7
powiem Ci ze jak kupisz a300 to bedziesz zadowolony. faktycznie idalnie lezy w lapce i jest sporo tanszy od a700 i a350. tego drugiego nie polecam bo 4kk pikseli wiecej to dla mnie zadna zaleta, a w testach szumy wypadaja wieksze. poprostu jestem bardzo zadowolony, ale napewno wolisz znac wady niz zalety. zatem:
- brak drugiego koleczka do nastaw manualnych. wiem, ze w tej klasie cenowej to normalne, no, ale druga rolka to cos fajnego i wartego mienia;pa trzymanie tego kuziczka i krecenie rolka na raz zeby zmienic przyslone jest poprostu niewygodne.
- jednak szumy. w porownaniu z aparatami innych firm sony wypada troche gorzej, ale tez nie jest zle. czyli robiac do 800 jest bardzo znosnie. normalna rzecz w kazdym aparacie.
- to tyle z wadami;p
jedno co moge dodać/poradzic z wlasnego doswiadczenia. jezeli Cie stac to wez a300 samo body a zainwestuj w obiektyw. ten kitowy 18-70 wiadomo jest kitowy. nie ze jakis zly ale jednak, albo kup go za grosze na allegro cena kup tetaz to 230zl a na aukcjach trafisz za 200zl. natomiast kitowy 55-200 nie wiem jak wypada na testach, ale wedlug mnie robi fotki ostrzejsze od wczesniej wpomnianego. slabe swiatlo, ale w dzien radzi sobie swietnie. co do a700 to tutaj masz fajny "test":D
viewtopic.php?f=37&t=1246" target="_blank
jak cos to pytaj na kazde pytanie odnosnie a300 odpowiem z pierwszej ręki. w podpisie mam link do mojej galerii, a tu viewtopic.php?f=33&t=1274" target="_blank zdjecie z dziewczyna i z katedra na iso 1600 nie odszumiane ni nic.
mam nadzieje ze pomoglem
Ja tam jestem szczęśliwym posiadaczem A350z kitem 18-70 i bardzo sobie chwalę ten aparacik. Ergonomia kształtu to jego wielka zaleta. Co do jakości wykonywanych zdjęć to jak dla mnie jest ona bardziej niż super, fajnie tylko pozostawać przy rozsądnych wartościach ISO. Powiem tak, A350 - aparat super zarówno dla amatora jakim ja jestem jak i średnio zaawansowanego fotografa ( wiem z relacji bardziej wtajemniczonych znajomych). Polecam.
jeżeli nie jest ci potrzebne LV, to kup sobie A200 a zostanie ci więcej pieniędzy na obiektywy, będziesz miał troszkę większy wizjer oraz więcej miejsca będizesz miał na policzki (w A200 przez brak LV nie ma obracanego, zatem wystającego ekranu, bo niby po co). Poza tym A200 ma jeszcze lepszy grip niż A3x0.
CO do "dobroci" zdjęć - przy tym samym obiektywie i w zakresie ISO 100-800 nie widzę powodów dlaczego zdjęcia z A350 miałyby wyjść gorsze. Pewnie to przypadek
Moim zdaniem trudno porównywać A350 do A700 bo to zupełnie inna liga.
Jeśli masz dylemat między tymi dwoma puszkami to ja Ci powiem, że kiedyś też się zastanawiałem i mam A700.
A700 jest szybsza (5kl/s), oferuje dużo więcej możliwości np.:
- gniazdo do lamp studyjnych,
- obsługa 2 kart pamięci,
- ma lepszy silnik w body (szybszy i mocniejszy)
- doświetlanie AF czerwoną lampką,
- większy i jaśniejszy wizjer
- dużo lepszy wyświetlacz LCD
- więcej przycisków "na zewnątrz" które znacznie przyspieszają zmianę parametrów,
- 2 kółka zmiany parametrów,
- jest metalowa,
- ma CMOS co przekłada się na możliwość korzystania z wyższych czułości i oferuje większą pojemność tonalną,
- lampa wbudowana unosi się znacznie wyżej,
- skuteczniejszy system stabilizacji Super Steady Shot
- do tego oferuje bezproblemową współpracę z M42 (wystarczy najtańsza przejściówka bo działa pomiar światła)
- ma wstępne podnoszenie lustra i przycisk podglądu głębi ostrości
- migawka ma żywotność 100.000 klatek
Piszesz, że A700 jest klocem...może i jest, ale dopiero z gripem.
Generalnie jak napisałem...nie ta liga. A200/300/350 to bardzo dobre aparaty, ale mając na względzie komfort użytkowania niestety nie umywają się do tego co oferuje A700. Jedyna przewaga A300/350 to Live View (jeśli ktoś potrzebuje).
Oczywiście wybór jest Twój, jeśli kierujesz się tylko wrażeniami z macania, proponuję przejść się jeszcze raz i na spokojnie przeanalizować.
Dzięki za wszystkie sugestie. Masz rację Lajam. Chyba jednak zdecyduje się na A700. Chyba, że może warto jeszcze poczekać na A800 ? Z drugiej strony, gdyby plotki miałby się potwierdzić, to nie wiem czy 15 Mpix matryca przy braku super-hiper dobrych jakościowo szkieł to dobry pomysł. Najbardziej do tej A700 przekonuje mnie konstrukcja, tzn. jej solidność i ten łatwiejszy dostęp do podstawowych funkcji.
Bierz A700 domniemana A800 jest raczej dalej niż bliżej, tzw na PMA na 75% jej nie będzie, raczej 2 połowa tego roku. A700 jest na tyle dobrą konstrukcją ze na pewno będziesz zadowolony. I co najważniejsze będzie zdjęć przybywało
możesz również poczekać miesiąc do marca do PMA i zobaczyć jak tam się sprawa wyklaruje w segmencie A23x0 ale ja bym się niczego poza filmami nie spodziewał. No może CMOS z A700 w entry level . ale to tylko takie słotkie gdybanie.