Podziel się wrażeniami!
sytuacja wygląda tak robiłem serie zdjęć z lampa błyskową wbudowaną w aparat i co 3-4 zdjęcia zamiast błysku i klapnięcia migawki było słychać takie bzyknięcie tak jakby było zwarcie i lekkie błyśnięcie lampy to normalne czy coś jest nie tak i warto się przejść z tym do serwisu?
no to jaśniej tak jak ja to rozumiem.. lampa po wciśnięciu spustu doświetla sobie obiekt aby sprawniej i szybciej ustawić ostrość (krótkim błyskiem) dlatego w mf to zjawisko nie występuje bo to jest wspomaganie af a w mf ostrość ustawiasz sam. Gdy lampa wspomoże af i aparat nastawi ostrość to gdy wciskasz spust do końca to wtedy dopiero jest normalny błysk. Funkcję wspomagania af możesz w menu wyłączyć i nie będzie tak błyskać aby wspomóc af tylko od razu normalnie jak ostrość się nastawi
menu-wspomaganie af- wyłączone i po problemie
to nie jest wada aparatu tylko zaleta
bikmen napisał(a):
no to jaśniej tak jak ja to rozumiem.. lampa po wciśnięciu spustu doświetla sobie obiekt aby sprawniej i szybciej ustawić ostrość (krótkim błyskiem) dlatego w mf to zjawisko nie występuje bo to jest wspomaganie af a w mf ostrość ustawiasz sam. Gdy lampa wspomoże af i aparat nastawi ostrość to gdy wciskasz spust do końca to wtedy dopiero jest normalny błysk. Funkcję wspomagania af możesz w menu wyłączyć i nie będzie tak błyskać aby wspomóc af tylko od razu normalnie jak ostrość się nastawi
menu-wspomaganie af- wyłączone i po problemie
to nie jest wada aparatu tylko zaleta
pawelszymanski6 napisał(a):
no wychodzi na to że jest to doświetlenie tyle ze af w 18-70 jest tak wolne że dopiero po 3 doświetleniu (któremu towarzyszy to brzęczenie) ustawia się ostrość i można zrobić zdjęcie...
Tadeusz napisał(a):
Poza tym, klasycznie kłania się instrukcja obsługi aparatu - tam jest to dokładnie objaśnione - nie trzeba aż wątku zakładać