anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

pytanie o dyfuzor do wbudowanej lampy

bikmen
Początkujący

pytanie o dyfuzor do wbudowanej lampy

heyah drodzy koledzy witam Was ponownie dziś mam pytanie dotyczące dyfuzora do wbudowanej lampy w alfie 300 dokładnie o ten mi chodzi:
http://allegro.pl/item529297913_dyfuzor ... olory.html

a pytanie to czy jest to coś warte? ja myślę że tak jak dla mnie na początek jak budrzet na foto akcesoria się kończy i nie ma mowy o zewnętrznej lampie to że warto. może ktoś używał? jeśli spełnia zamierzony efekt to myślę że warto 30zl zainwestować. Co myślicie?

18 ODPOW. 18
profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

każdy będzie lepszy od jego braku ;)

polecam najtańszy sposób - pudełko po filmie fotograficznym (trzeba tylko wyciąć dziurkę na lampę)

gnembon
Początkujący

albo wykombinuj cos sobie sam z materiałów typu folia aluminiowa, torebka foliowa mleczna, taśma, spinacz.

Bądź MacGyverem ;-)

profile.country.en_GB.title
gnembon
Początkujący

Ja zrobiłem sobie takie coś, tylko nie na wbudowaną, ale to jest tylko kwestia skali i pomyslowości

bikmen
Początkujący

no fajny ten dyfuzorek Twój, a ja pierw to poszukam chyba tego pudełka po kliszy ale nie wiem czy w domu znajdę bo coś nie ma nigdzie a dawniej jak się fotografią nie interesowałem po domu pełno się tego walało.. dzięki za odpowiedzi pokombinuje troche ale to już nie dziś a jak nic nie wyjdzie to kupie to na allegro i juz.. dzięki!

rafi83-----
Początkujący

Witaj
ja zakupiłem dokładnie to co pokazałeś, efekty świetne, nie warto się bawić za tak śmieszne pieniądze.

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

rafi83 napisał(a):

Witaj
ja zakupiłem dokładnie to co pokazałeś, efekty świetne, nie warto się bawić za tak śmieszne pieniądze.

Efektywność tego wynalazku za 30 zł (a jest to imitacja "Puffera" konstrukcji Garego Fonga) jest jednak dość dyskusyjna gdyż odcina część światła jakie produkuje lampa wbudowana...mam pytanie ile dajesz korekcji błysku żeby poprawnie naświetlić?

profile.country.en_GB.title
gnembon
Początkujący

a ttl nie powinien mu naświetlić poprawnie?

bikmen
Początkujący

ttl sobie zmierzy ile światla potrzeba bez dyfuzora pewnie trzeba bedzie cos zwiekszyc moc blysku ale to chyba zaden problem.. nie probowalem jeszcze z tym pudeleczkiem od kliszy bo mam tylko czarne w domu a i u kumpli nic takiego nie znalezlismy kupie pewnie ten dyfuzor z allegro i spokuj i z glowy i wtedy obczaje o ile trzeba bedzie zwiekszyc moc blysku..

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

bikmen napisał(a):

tobczaje o ile trzeba bedzie zwiekszyc moc blysku..

obstawiam +0,3 :smileyrolleyes: