anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

pytanie o filtr uv i o pierścienie pośrednie

bikmen
Początkujący

pytanie o filtr uv i o pierścienie pośrednie

hej drodzy koledzy mam pytanie czy filtr uv na mojej minolcie flincie może robić taki efekt na zdjęciach robionych pod światło? nie mam osłonki przeciwsłonecznej i obawiam się że to albo wina jednego albo drugiego. tak zdarza się dość często ale chyba wszystkie inne takie fotki wywaliłem i innych nie dodam.

a moje drugie pytanie to czy jest sens inwestować w pierścienie pośrednie do flinty czy w tym wypadku lepiej sprawdzi się raynox 250 jak to z tym obiektywem może funkcjonować? może teraz nie będę kupował tego ale w przyszłości zapewne tak wiec pytam jak już o coś pytam

6 ODPOW. 6
profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Raz, że flinta pod światło słabiutko sobie radzi, dwa że jakikolwiek filtr UV zawsze pogarsza jakość obrazu. Odkręć ten filtr!

Co do makro, to chyba lepiej Raynoxa...nie dość, że taniej to wygodniej :)

bikmen
Początkujący

pewnie i odkręce ten filtr w prawdzie boję się o szkło bo jest w dobrym stanie ale gdzieś wyczytałem na forum że pisałeś jak wycierałeś podkoszulką obiektyw i że ciężko porysować. wiadomo boi się z początku o nowe rzeczy tzn flinta nie jest nowa bo jest mniej więcej w moim wieku ale.. to tak jak z telefonem miałem nowym porysowałem wyświetlacz i ból był a teraz to mi wisi i nie szanuje i nie głaszczę już go :-)..
co do tego raynoxa 250 to miałem kupować kiedyś ale jednak ciężko mam teraz z kasą i pasuje przyoszczędzić tak że kiedy indziej
dzięki za odpowiedź Lajam Ty to jesteś BOSS na tym forum i podoba mi się to że są ludzie którzy potrafią pomóc niczym Owsiak w WOŚP ;-) pozdrawiam wszystkich pomagających na tym forum

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

bikmen napisał(a):

pewnie i odkręce ten filtr w prawdzie boję się o szkło bo jest w dobrym stanie ale gdzieś wyczytałem na forum że pisałeś jak wycierałeś podkoszulką obiektyw i że ciężko porysować.

Owszem, ale nie należy tego robić niechlujnie. Trzeba zachować troszkę rozsądku (jak we wszystkim) ;)

Generalnie o sprzęt trzeba dbać i go szanować :)

bikmen
Początkujący

jednak do fotografii mam szacunek to o sprzet napewno bede dbal...

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Może jeszcze dodam, że filtry UV były powszechnie używane w analogach nie tylko do ochrony soczewek. Po prostu z uwagi na specyficzne uczulenie filmów (najbardziej czułe były/są na światło niebieskie), więc filtr UV w pewnych warunkach (np. góry) pomagał.
Matryca aparatu cyfrowego nie potrzebuje wsparcia tego filtra, natomiast może on realnie pogarszać jakość zdjęć (spadek kontrastu, bliki). A używanie go do ochrony soczewek i odkręcanie dla zrobienia zdjęcia i przykręcanie na powrót dla ochrony? Bez sensu - od tego jest dekielek :nauseated_face:

------------------------------
fotoamator
bikmen
Początkujący

racjonalne... dziękuje