anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

sigma czy sony

krzyho4
Początkujący

sigma czy sony

mam pytanie ktory obiektyw 70/300 ,jest lepszy do A200 orginalny sony, czy moze sigma APO

17 ODPOW. 17
profile.country.PL.title
SZFENDAK
Poszukiwacz

Teraz na pewno brał bym obiektyw Sonego,. Jeśli Sigma to APO DG Macro. To bardzo podobne obiektywy do 200 niezłe powyżej już niestety mydełko. Sony lepszy mechanicznie w Sigmach pada zębatka AF-u, oczywiście to nie standard ale niestety częsta usterka. Moja była dwukrotnie w ciągu roku w serwisie i została wymieniona na nowy egzemplarz.

krzyho4
Początkujący

ok dzieki ,tak chodzi o sigme APO DG macro, a w sonym powyzej 200 jest tez mydlo ,czy nie ma ,bo przyznam ze na wyglad i to co pisza o sigmie to wydaje sie lepsza

profile.country.en_GB.title
gnembon
Początkujący

jeżeli mówisz o SAL75300 - to ma większe mydełko od Sigmy APO, która tak znowu optycznie nie jest zła. Gorzej z wykonaniem - na korzyść SAL75300. SAL70300G to nie ta sama liga

krzyho4
Początkujący

dokladnie chodzi o SONY DT 75-300 F/4,5-5,6 . a Sigma 70-300 mm f/4.0-5.6 APO DG MACRO
ciezko sie zdecydowac na ktorys ,zeby byc zadowolony ,jesli slabe fundusze :( i moze poda ktos jakies ciekawe strony by porownac sobie opisy tych mydlen

profile.country.PL.title
SZFENDAK
Poszukiwacz

Nie znam adresów stron gdzie by było porównanie obydwu obiektywów. Mam wrażenie że Sigma którą dostałem po wymianie jest trochę lepsza w zakresie 200-300 i tak strasznie nie mydli ale nie miałem okazji dogłębnie jej przetestować. Myślę że nie głupim rozwiązaniem był by zakup obiektywu Minolty 70-210 ze stałym światłem 4, to tak zwana "flinta". Obiektyw jest ostry na całym zakresie ogniskowych, ma ładną plastykę i ciekawy bokeh i jest bardzo ceniony przez użytkowników więc i cena jest dość wysoka jak za używany obiektyw(600-750zł)

krzyho4
Początkujący

kiedys trafilem na linki na forum o mydleniu , a teraz nie moge ich znajsc moze ktos pomoze

czorny-----
Początkujący

IMHO sigma i sony są bardzo podobne. Za sigmą może przemawiać:
- ostrzenie od 0.95 m (sony 1,5m)
- max. powiększenie 1:2 (sony 1:4)
- tryb makro

profile.country.en_GB.title
gnembon
Początkujący

czorny napisał(a):

- tryb makro

te 3 rzeczy definiują jedną i tą samą rzecz ;-)

czorny-----
Początkujący

gnembon napisał(a):

czorny napisał(a):

- tryb makro

te 3 rzeczy definiują jedną i tą samą rzecz ;-)

No jakby nie było... :smileyredface: