anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Śnieg..!! Proszę o pomoc!!

damianskrodzki
Początkujący

Śnieg..!! Proszę o pomoc!!

mam problem z robieniem zdjęć na śniegu wszystko wychodzi szare i ponure... co zrobić żeby wszystko było śnieżno -białe?? z góry dziękuje za wszystkie podpowiedzi... :)

7 ODPOW. 7
Karol777
Początkujący

Więcej światła. Na śniegu trzeba trochę prześwietlić zdjęcie, tak o 1-1.5 EV. Ja tak robię i śnieg zawsze wychodzi bielutki. Z resztą było to już na forum...

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

na jakim programie robisz zdjęcia ?

Początkujący

robie zdjęcia na trybie krajobraz

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

więc tak jak wyżej kolega Karol zaznaczył - zwiększ ekspozycję o 1 EV (albo 0,7 EV)
zapytasz pewnie jak to zrobić , więc :smileyarrow: przyciśnij i przytrzymaj "AV" - pokręć pokrętłem (zmiany czasu/przysłony) o tyle w prawo by na drabince "kompensacji ekspozycji" wskaźnik pokazywał 1 EV

Początkujący

Nawet najlepsze i najbardziej precyzyjne systemy automatyczne wymagają korekcji czasu ekspozycji, w sytuacji fotografowania krajobrazu pełnego śniegu. Wartość ekspozycji należy koniecznie dobierać według najjaśniejszych miejsc, chociaż w ten sposób tracisz szczegóły znajdujace się w cieniu. Dobrze jest dokonać pomiaru punktowego śniegu na najbliższym planie lub w innym miejscu najjaśniej oświetlonym. Uzyskaną wartość podwyższ o 1,5 stopnia. Karol777 dobrze radzi. Możesz jednak mieć wtedy problem z niebem. Jeśli niebo stanowi w takiej ekspozycji zbyt jasny element może będzie trzeba podeprzeć się filtrem połókowym szarym.

profile.country.en_GB.title
gnembon
Początkujący

warto robic w RAW i ręcznie podkręcic ekspozycję według upodobań.

Jeżli robimy też dużo zdjęć w podobnych warunkach świetlnych przejście w tryb manualny również moze być opcją (śnieg wtedy na wszystkich zdjęciach będzie równie biały)

damianskrodzki
Początkujący

Dziękuje wam bardzo za pomoc wszystko wychodzi tak jak chciałem... Pozdrawiam