Podziel się wrażeniami!
witam, jak na razie robie fotki zwykłym kompaktem, ponieważ lustrzanka jest dla mnie zbyt dużym wydatkiem, oto moje prace :
parametry wiekszości fotek
migawka 1/60s
przysłona f/8
dł. ogniskowej 69mm
Dołączam do braw za pomysłowość i wytrwałość w budowie sprzętu. Może i nie wygląda profi ale efekty jego pracy są rewelacyjne.
Szczególnie ten drugi bzyg w locie.
Z ostatniego wrzutu ta niebieska z kropelkami na głowie - ekstra.
No i modraszek klasa.
Masz może jeszcze jakieś inne motylki?
kolejne prace
Właściwie to nie ma jak skomentować Twoich prac bo nie daje się ubrać w słowa wrażeń jakie wywołują. Gratulacje i brawa to trochę za mało... życzę rozwijania talentu, umiejętności i wiedzy... nagroda za to wszystko sama nadejdzie.
Aż mnie zatkałao z wrażenia:) I popatrzyłam specjalnie na tego canona s3 w internecie
Bardzo dobra i fajne makra.
Mnie wcale a wcale nie dziwi, że kompaktem mozna robić takie fotki, LV (w lustrzankach bez LV makro to jednak ustawienia ręczne i jest dużo trudniej), lekkość i większa głębia ostrości to zalety, których lustrzankom brakuje (no ten LV dopiero od niedawna w lustrzankach jest i to nie we wszystkich). Sam podobnie zaczynałem zanim kupiłem lustrzankę i właśnie przy makro to kompakty dla mnie mają przewagę. Większe różnice byłyby widoczne dopiero przy większych wydrukach a i Bolek wybiera bardzo dobrą porę na owady, brawo. Kompozycje przede wszystkim ciekawe, naprawdę super a sam trochę w makro się bawię, choć okazji bardzo mało.
Jedyne zastrzeżenie, to do owadów w locie, musisz stosować dłuższy czas aby rozmyć skrzydełka, inaczej wychodzi statycznie, no może iu druga sprawa - czasem jak masz możliwość, to zbalansuj mocniej naświetlenie pierwszego i drugiego planu (o ile masz wpływ na siłę błysku, bo czasem i przesłoną chyba możesz sterować, bo jak nie, to tego nie przeskoczysz). Wiem, że w makro często znajdzie się coś ciekawego w cieniu lub o porze, w której nie ma po prostu zbyt wiele światła słonecznego i wówczas nijak nie da się sensowanie powalczyć z naświetleniem pierwszego planu i tła ale jak się da, to popróbuj, ja cały czas staram się nad tym zapanować i nie zawsze po prostu się da.
dziękuje wszystkim za komentarze, a w szczególności za rady
Pająk jest super Zreszta wszyskie zdięcia robią wrażenie aż sama poćwicze
Bolku5555 - jesteś kolejnym i chyba najlepsym przykładem, że nie aparat robi zdjęcia, a człowiek. Sam cykam trochę makro, lubię tę dziedzinę i powiem jedno - chylę czoła ( zwłaszcza za wstawanie o 5 rano ).
Pozdrawiam i czekam na więcej zdjęć.
Cod miod i orzeszki zdjecia super wrecz idealne bardzo mi sie podobaja
jesli dopiero zaczynasz to poczatek imponujacy idz w tym kierunku bo masz do tego smykalke powodzenia w podbiciu swiata jesli chodzi o fanki to jedna juz masz