Podziel się wrażeniami!
Witam! Pierwszy, szczęśliwy post w temacie cyfrówek Sony posyłam!
sądzę, że to dobre meijsce, żeby się tu publicznie podzielić informacją, jakich aparatów używamy (np. z modelu) i z których jesteśmy zadowoleni, a z któryech ew. nie za bardzo.
Ja mam m.in. N1 z dotykowym ekranem i bardzo go sobie chwalę. Spisuje się na schwał
A ja posiadam sobie T2: male, zgrabne i tez z dotykowym ekranem
Fajne zdjecia i idealnie miesci sie w torebce
kawa napisał(a):
a z któryech ew. nie za bardzo.
Jacku nie spodziewaj się od kompakta cudów
jakbyś zobaczył jaka jest różnica w wielkości matrycy między APS-C (masz ją w a350),a w kompaktach - zrozumiałbyś czemu różnicę widać "gołym okiem"
kupując mały samochodzik - taki, który jest tani, malutki - taki żeby wszędzie się zmieścił - nie wymagasz by zmieściła się tam cała rodzina, pies i zakupy - i wszyscy byli zadowoleni z komfortu
masz większe potrzeby - zakupiłeś a350
Sony ma duży wachlarz aparatów - dla każdego coś dobrego
Kris...
po części się z Tobą zgodzę, ale jeżeli aparat ma robić zdjęcia to niech one wyglądają dobrze w normalnych rozmiarach, a nie że muszę je oglądać w pomniejszeniu, żeby nie dostać zawału
Teraz już wiem, że matryca tam jest malutka, ale Sony też o tym wiedziało i mogli mniej pikseli na nią upchać i dać wybór kompresji robionych fotek... po prostu za bardzo zaufałem tej marce i wziąłem aparat w ciemno patrząc tylko na ogólne parametry.
Swoją drogą trochę dziwne jest, że zdjęcia z matrycy 8,1 Mpx mają tylko ok 2MB rozmiaru (z koniki-Minolty Z10 gdzie było 3,2 Mpx zdjęcia miały ok 3-4 MB a ich jakość była jak żyleta)
Sorry, że tak marudzę, ale jak sobie przypomnę że wydałem prawie 2000 zł na taki aparat to mnie jeszcze krew zalewa
DSC H9 był najlepiej sprzedającym się aparatem w kategorii super zoomów.
Był taki moment że co drugi aparat sprzedawany w Polsce w tej kategorii to był H7 lub H9.
Oczywiście na forach można było przeczytać opinie niezadowolonych klientów, ale to była kropla w morzu. Słabe produkty nie sprzedają sie dobrze...
Sadzę Jacku ze Ty po prostu powineneś od razu kupic lustrzankę.
Masz duzo bardziej ambitne podejście do fotografii niz większość..
Co do jakości zdjęć z H9 to mamy w Foto Teamie powiększenia w formacie 40x60cm z H9 i prezentują sie naprawde dobrze.
To tak dla zabicia czasu... albo siebie
daję dwie fotki z H9 dla porówania, robione ze statywu. Zdjęcia robiłem z ustawieniami automatycznymi i ręcznymi, i z tego wszystkiego wybrałem te najlepsze (tych gorszych wolelibyście nie oglądać)
Zdjęcia mają po ok 2MB i nie są poddane obróbce
pierwsza fotka - na pełnym tele, którą to jeszcze od biedy bym przeżył
http://fotkatoolbar.prv.pl/normal.jpg
ale tego już nie przetrawię
tutaj tele + telekonwerter 1,7x
http://fotkatoolbar.prv.pl/tele.jpg
Może faktycznie za ambitnie podchodzę do tego wszystkiego
No dobra, drugie zdjęcie po przegach jest kiepskie, wychodzi słabość 15x zoom + konwerter.
Pierwsze jest OK, na papierze wyglądałoby dobrze.
Żeby nie było, że nic fotograficznego SONY nie mam - to mam.
Cyber shot Sony Ericsson z dołączonym modułem łącznościowym typu K850i.
5 Mpx, dla przeciętnego oglądacza, odbitki 10x15 niczym się nie różnią od tych robionych lustrzanką, więc jest dobrze! Jako notatnik się sprawdza.
To jest już norma, że producent nie przyzna się do błędów:
potwierdzam z H7 i H9 obrazy kiepskiej jakości nie wspomnę o wręcz b. dużej abberacji chromatycznej. Wypadałoby chociaż próbować to poprawić aktualizując oprogramowanie aparatu. No ale cóż SONY to SONY - jak kupiłeś to nie narzekaj.
Zakup to wyrzucone pieniądze.