anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

A350 Blade zdjęcia

profile.country.pl_PL.title
smoku-----
Początkujący

A350 Blade zdjęcia

Co może być przyczyna bladych, mało kontrastowych zdjęć? kolory wychodzą jak by były wyprane.
Znalazłem funkcję "color temperature" jaka powinna być tam wartość ?

Obecnie zdjęcia robie z obiektywem Tamron 28-200 1:3.8-5.6.

Z góry dziękuję za pomoc.

14 ODPOW. 14
Alf300
Początkujący

A możesz pokazać nam przykładowe foto?

I powiedz dokładnie którego masz tego Tamrona...ASPHERICAL? Bo może to wina w fatalnym obiektywie a jak ma jeszcze jakieś niespodzianki w środku fotki będą jak za mgły ?

smoku-----
Początkujący

Obiektyw to Tamron ASPHERICAL LD (fi 72)

Poniżej zamieszczam zdjęcie.

profile.country.PL.title
pawelszymanski6
Expert

nie wiem jak bardzo jaskrawa jest ta kurtka w rzeczywistości ale jak dla mnie to wszystko ok jest z Twoim aparatem

profile.country.en_GB.title
gnembon
Początkujący

zdjęcie jest ok. Jak robisz w JPGach - podkręć kontrast. Jak robisz w RAWach - to poprawisz to w postprodukcji. Patrz też na histogram, czy rościąga się od początku do końca. Co do obiektywu - to współczuję...

Poza tym przy zdjęć śniegu trzeba pamiętać, żeby powiedzieć aparatowi, że śnieg jest biały, inaczej uzna, że jest szary.

smoku-----
Początkujący

Właśnie o to chodzi że kurtka jest o wiele bardziej jaskrawa niż na zdjęciu. Porównywałem z innym aparatem tzn. z sony chyba DSC-H10 jeżeli dobrze pamiętam. Kolory tam były jak żywe, a tutaj jak by były po którymś praniu.

gnembon
Początkujący

napisałem już w czym rzecz. Nie przeczytałeś? Kolory można też sobie podkręcić wybierając Strefę twórczą "Vivid", ale kolory nie będą naturalne (jak i w tym kompakcie).
Generalnie - chcesz mieć wpływ na zdjęcia - ostry obiektyw, RAWy i cały świat przed tobą.

Alf300
Początkujący

O kurcze ... heheh a ja się spodziewałem jakiejś strasznej lipy (blade zdjęcia)

Ta fotka robiona przez ciebie na AUTO ale jakim trybie ? Zrób tak weź aparat ustaw go na strefę standard ,albo vivid i cyknij coś kolorowego i pokaż nam fotki jeszcze raz .

Jeżeli nie chcesz ustawiać innych parametrów cyknij fotkę na P a jak chcesz się pobawić no to już tylko eksperymenty na A ,M,S.

Oraz sprawdź jak możesz na innym obiektywie np na KIt jak wyjdzie podobna fotka niestety obiektyw też ma wpływ na to jaki kolory uzyskamy .

smoku-----
Początkujący

Nie robie zdjęć na auto, najczęściej używam trybu "P". Podkręciłem trochę "color temperature" i fotki teraz trochę lepiej wyglądają.
Gnembon jak możesz napisz mi co zrobić aby aparat wykrywał śnieg jako biały a nie szary.

gnembon
Początkujący

trzeba podkręcić okspozycję, ot, co.
Najprościej - robić normalnie w RAWach i podkręcić w postprodukcji jak będzie trzeba - kosztem szumów.
Recepta druga - korekta EV+1
Recepta trzecia - już podawana na tym forum, najlepsza ale najbardziej skomplikowana - korekta +2EV, pomiar punktowy, mierzymy na śniegu.

porada czwarta - w pochmurne dni zdjęcia wyjdą i tak nam blade, bo blada jest pogoda, robiś zdjęcia jak świeci słońce :-)