anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Bardzo początkująca;)

eleonore-----
Początkujący

Bardzo początkująca;)

Witam od prawie dwóch tygodni jestem posiadaczką sony alfa 200. Jest to moja pierwsza lustrzanka. Wcześniej moje aparaty były cyfrowe takie jak np Fujifilm FinePix S5700 i mniejsze modele.
Chciała bym prosić Was o radę co do robienia zdjęć. Chodzi mi najbardziej o zdjęcia portretowe, zwykłe rodzinne , zabawy małego dziecka , jakiś krajobraz:) .
A także co i jak ustawiać i do czego te ustawienia wszystkie służą.

Chciała bym coś zacząć w robieniu fajnych, ciekawych zdjęć.
Pozdrawiam

20 ODPOW. 20
WOiOwnik
Początkujący

droga koleżanko ogólnych zasad nie ma; wszystko zależy od zastanej sytuacji ( przesłona, czas naświetlania) -=-polecam jakieś poradniki w internecie, bo jest tego mnóstwo...

np.

http://www.fotopolis.pl/
http://www.fotografuj.pl/Dzial/PORADNIK_KUPUJACEGO
http://www.fotosite.pl/
http://www.szerokikadr.pl/

a fajne ciekawe zdjęcia to pojęcie względne..... ;)

profile.country.en_GB.title
gnembon
Początkujący

nie ma recepty na ciekawe zdjęcia http://klubkm.pl/forum/images/smilies/sorry.gif

Deviant.
Użytkownik

Może na początek pozbyć się kitowego słoika i zakupić coś porządniejszego?
Polecam i pewnie nie tylko ja Minoltę AF 50mm f/1.7 - zacne szkło.
Najważniejsze w nim jest to, że bokeh będzie mocno widoczny a w początkowych strzałach właśnie rozmycie chyba najbardziej cieszy...

gnembon
Początkujący

a ja nie polecam. Najpierw myślałem o pozbyciu sie jego, ale pogodziliśmy się i jest już dobrze. 50/1.7 dobra rzecz, ale nie jako zamiennik.

Przede wszyskim to polecam robić zdjęcia a nie zajmować się sprzętem ;-)

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Deviant napisał(a):

Daruj sobie proszę takie "dobre rady" - to tak jakbyś kupił sobie samochód i zaraz ktoś Ci napisał, żebyś pozbył się seryjnego zawieszenia i wsadził coś porządniejszego. Tak jakby nie dało się tym normalnie jeździć. Wierz mi, że nawet Zeiss 135/1.8 sam fajnych fotek nie zrobi.

w początkowych strzałach właśnie rozmycie chyba najbardziej cieszy...
W początkowych strzałach to chyba najbardziej cieszy szybkość AF i dźwięk migawki. ;)

szymura
Początkujący

najpierw zapoznaj się z instrukcją aparatu, tam też jest dużo wyjaśnione, i polecam przeczytać kilka poradników, kursów na temat podstaw fotografii (głównie od strony technicznej), a później przechodź stopniowo z trybu auto na P pokombinuj z Balansem Bieli, później Av, Tv i M (niech ktoś mnie poprawi bo zapomniałem jakie są oznaczenia w Sony) i ćwicz, ćwicz i jeszcze raz rób zdjęcia.

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

szymura napisał(a):

później Av, Tv i M (niech ktoś mnie poprawi bo zapomniałem jakie są oznaczenia w Sony)

W Sony jest A i S ;) jako odpowiednik Canonowskiego Av i Tv. Literka M jest taka sama :smileyhappy:

Deviant.
Użytkownik

Lajam napisał(a):

Deviant napisał(a):

Daruj sobie proszę takie "dobre rady" - to tak jakbyś kupił sobie samochód i zaraz ktoś Ci napisał, żebyś pozbył się seryjnego zawieszenia i wsadził coś porządniejszego. Tak jakby nie dało się tym normalnie jeździć. Wierz mi, że nawet Zeiss 135/1.8 sam fajnych fotek nie zrobi.

w początkowych strzałach właśnie rozmycie chyba najbardziej cieszy...

W początkowych strzałach to chyba najbardziej cieszy szybkość AF i dźwięk migawki. ;)

Spadek cen ostatnimi czasy sprzętu tego typu spowodował, że duża część ludzi dla których lustro było poza zasięgiem, teraz ma szansę nim 'popykać'. Gro tych ludzi zrazi się już po kilku dniach z powodu braku widocznych efektów.
Obiekty kitowy to reklamówka - można nim postrzelać na początku, ale jak tylko załapiesz bakcyla, to będziesz chciał czegoś więcej od swojego zestawu. Szkło kitowe tego nie da, więc albo się zacznie inwestować w szklarnię, albo (częściej stosowane wyjście) zaczyna się gmeranie w PS. Nienawidzę tego całego plastikowego pokolenia i wybierania drogi na skróty.
Zawsze wychodziłem z założenia że to osoba trzymająca w dłoni body wraz z podpiętym szkłem robi zdjęcia. Przy czym najważniejszy jest człowiek, światło, szkło, lustro - w takiej właśnie kolejności.
Osobiście, wolę mieć od razu dobre zdjęcie, które będzie nadawało się do wydruku A4
Zdjęcia trzymane w łapie cieszą całe mnóstwo razy bardziej, niż oglądane na monitorze...

Lajamie - z Tobą na prawdę nie ma co dyskutować, gdyż 90% Twoich odpowiedzi to sarkazm i ironia oraz zwykłe chamstwo. Tylko 10% jest treściwa.

profile.country.PL.title
SZFENDAK
Poszukiwacz

Jeśli uważasz że kitowym obiektywem nie da się zrobić dobrych fotek to sory ale już Ci współczuję. Kobieta zapytała co ma zrobić a Ty chcesz pakować ją w dodatkowe koszta.
Eleonore nie słuchaj go zajmij się robieniem zdjęć i nauką obsługi a na wymianę obiektywów przyjdzie czas. Jeśli robiłaś fotki Fujikiem to dużo funkcji w Alfetce jest podobnych więc przenieś swoje doświadczenia na Alfę, reszty dowiesz się z instrukcji lub od nas zadając konkretne pytania.