Podziel się wrażeniami!
Witam od prawie dwóch tygodni jestem posiadaczką sony alfa 200. Jest to moja pierwsza lustrzanka. Wcześniej moje aparaty były cyfrowe takie jak np Fujifilm FinePix S5700 i mniejsze modele.
Chciała bym prosić Was o radę co do robienia zdjęć. Chodzi mi najbardziej o zdjęcia portretowe, zwykłe rodzinne , zabawy małego dziecka , jakiś krajobraz:) .
A także co i jak ustawiać i do czego te ustawienia wszystkie służą.
Chciała bym coś zacząć w robieniu fajnych, ciekawych zdjęć.
Pozdrawiam
Zrób dwa takie same ujęcia dwoma różnymi obiektywami z czego niech jeden z nich będzie kitowym "szkłem". Wydrukuj je do formatu A4 - albo zaszalej i niech będzie to format A3
Nawet Maciuś z Klanu zobaczy różnicę...
I jeszcze sprawa czytania tekstu ze zrozumieniem. Nie napisałem, że nie da się kitem robić dobrych zdjęć. Jednak do ich wykonania jest potrzebna wiedza i umiejętności których początkowi amatorzy fotografii nie mają...
Deviant napisał(a):
Zrób dwa takie same ujęcia dwoma różnymi obiektywami z czego niech jeden z nich będzie kitowym "szkłem". Wydrukuj je do formatu A4 - albo zaszalej i niech będzie to format A3
Nawet Maciuś z Klanu zobaczy różnicę...
Deviant napisał(a):
Nie napisałem, że nie da się kitem robić dobrych zdjęć. Jednak do ich wykonania jest potrzebna wiedza i umiejętności których początkowi amatorzy fotografii nie mają...
Ta dyskusja prowadzi do niczego panowie - spieramy się i nikt nie ustępuje w swoich racjach.
Posiadanie obiektywu za x-tysięcy, nie zmienia nic, bo jeżeli fotografujący nie ma pojęcia o fotografii to i takim szkłem nie zrobi prawdopodobnie nic dobrego. Więcej będzie w tym przypadku niż umiejętności. Jenak cały czas 'kręcę' temat przy MAF 50mm f/1.7, bo to jasny stałoogniskowy obiektyw. Obiektyw którym dość szybko przyjdzie zrobić nawet początkującemu ładne zdjęcie - chodzi mi o bokeh, mimo to, jeżeli będzie to przypadek.
Większość ludzi przesiadających się z 'aparatów dla głupich' czy też 'małpek' (jak zwał, tak zwał) oczekuje, że ich zdjęcia będą od razu dobre. I większość z nich ma na myśli tu odizolowanie obiektu 'strzelanego' od tła właśnie poprzez rozmycie...
Przyznaję się do błędu. Może nad wyraz napisałem aby się pozbyć kita, ale dalej będę obstawiał przy swoim, że pierwsze co autorka tekstu mogła by dokupić to właśnie kolejny słoik i Minolta AF 50mm f/1.7 jest właśnie takim obiektywem (do tego nie rujnuje kieszeni).
Pozdrawiam!
zgadzam się - niech kupi w miarę możliwości 50tkę
ale najpierw niech się nauczy korzystać ze swojego aparatu
dlatego autorce wątku polecam po prostu robić zdjęcia, poczytać artykuły w Internecie (podane w drugim poście), ew. kupić książkę na temat fotografii cyfrowej - a z czasem powiększyć zasób obiektywów o jasne szkło (np.50mm 1.7)
kris napisał(a):
zgadzam się - niech kupi w miarę możliwości 50tkę
ale najpierw niech się nauczy korzystać ze swojego aparatu
dlatego autorce wątku polecam po prostu robić zdjęcia, poczytać artykuły w Internecie (podane w drugim poście), ew. kupić książkę na temat fotografii cyfrowej - a z czasem powiększyć zasób obiektywów o jasne szkło (np.50mm 1.7)
szymura napisał(a):
Ewentualnie przejść na Canon'a, 50mm 1.8 już od 300 zł 😛 oczywiście tylko propozycja.
Dev, to ja zrobię ci dwa zdjęcia z kita i obiektywu dziesięć razy droższego i nie zauważysz różnicy
ty rzeczywiście jakiś dewiant jesteś
kris napisał(a):
szymura napisał(a):
Ewentualnie przejść na Canon'a, 50mm 1.8 już od 300 zł 😛 oczywiście tylko propozycja.
który wykonany jest jak za 100pln
a tak na poważnie - to nie ma jak osobie, która dopiero co kupiła lustrzankę bagnetu A i pyta nas o pomoc jak lepiej wykorzystać swój aparat - dać radę, by kupiła inny aparat
więcej rozwagi w "tylko propozycjach"
szymura napisał(a):
Napewno też znajdzie odpowiednik jakościowy z bagnetem A, tylko pewnie trochę drożej.
szymura napisał(a):
a co do twojego żartu, to A900 też jest niby jest cudem a kosztuje tylko 8000zł ! a patrz Canon Canon 1DS MARK III niby odpowiednik a już 23.000 zł. zależy na co kogo stać.
Heheheh ale żem się nasmial czytajac ta wasza dyskusje... no ale fakt faktem niektorzy maja racje niktorzy przesadzaja...
Dla kolezanki tak jak juz bylo wspomniane poczytac instrukcje bo duzo pomaga no i przedewszystkim cwiczyc jak to kiedys mi kolega powiedzial robisz worek fotek pozniej z tego wora wybiarasz mniejszy lepszych... no i pozniej z tego mniejszego jeszcze lepsze az zostanie Ci ta najlepsza...
No ale trening czyni mistrza wiec na wlasnych doswiadczeniach potrenuj...
Pobaw sie migawka rob kilka zdjec tego samego obiektu na roznych ustawieniach i zobacz ktore najlepiej wyglada...
Pozdrawiam no i atakuj jakas fotka zobaczymy jak to wyglada...