Podziel się wrażeniami!
Witam od niedawna mam sony a200 przesiadłem się z Lumix FZ50 i mam problem mianowicie z ostrością zdjęć ;/ na obiektywie kitowym jak i na 70-300 sony czytałem instrukcje ale dalej nie wiem jak ustawić ten AF proszę o pomoc a typy zdjęć jakie robię to portrety makro i krajobrazy
a zapomniałem dodać af potwierdza ostrość
czyli rozumiem ze mam BF ? więc aparat do serwisu tak ?
obawiam się najgorszego,
że wszystko jest okej i nie ma powodu do narzkania z aparatu i obawiam się ze podstawową uwagą do pierwszego zdjęcia w tym wątku jest to, że jest nieciekawe. Wg. mnie to nie była awaria maszyny tylko błąd pilota http://klubkm.pl/forum/images/smilies/sorry.gif
bycool4 napisał(a):
czyli rozumiem ze mam BF ? więc aparat do serwisu tak ?
Deviant napisał(a):
delikatnie widać że szkło ostrzy na tyle od punktu - BF
gnembon powiedziałeś błąd pilota jeśli co chodzi o mnie to wątpię zdjęcia robię od 3 lat więc wszystkie nie były by nie ostre a i czego jak ustawiam szeroki AF to potwierdza mi zawsze w jednym miejscu ostrość a nie powiedzmy we wszystkich 4 ;/ czy tak powinno być
bycool4 napisał(a):
jak ustawiam szeroki AF to potwierdza mi zawsze w jednym miejscu ostrość a nie powiedzmy we wszystkich 4 ;/ czy tak powinno być
Mam nadzieję, że inicjator topiku się nie pogniewa, ale pod wpływem tego co tu czytam zrobiłem sobie test podobny do bateryjkowego z trzema kodami paskowymi rozstawionymi w odległości około 15 mm (tak na oko) i chociaż celuję w srodek zawsze najostrzej wygląda ten ostatni.
Czyli jest chyba coś nie tak.Pewnie istnieje jakiś margines tolerancji błędu, jak jeszcze można to sprawdzić?
Filipski napisał(a):
około 15 mm (tak na oko)