anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Przejrzystość i jakość zdjęć

basss-----
Początkujący

Przejrzystość i jakość zdjęć

Mam a200 od pół roku, mój pierwszy droższy sprzęt. Jednak nie ejstem 100% zadowolona. Najbardziej boli mnie szczerze to słaba jakoś zdjęść, mimo że robie na najwyższej, a ich przejrzystosć jest niemalże znikoma... mam ps CS3 i nawet on nie potrafi tego naprawić.

Czy bez filtru się nie obejdzie??

18 ODPOW. 18
profile.country.pl_PL.title
zorki-----
Początkujący

Twój post jest bardzo enigmatyczny, ciężko odgadnąć co się kryje za określeniem "przejrzystość" zdjęć. Po pierwsze nie wiadomo co jest Twoim punktem odniesienia - czy porównujesz swoje zdjęcia jako odbitki na papierze z innymi odbitkami? A może też obraz na ekranie komputera z obrazem z innego aparatu (jakiego?) 200 wyposażona jest w style twórcze, gdzie można podbijać kontrast, nasycenie, ostrość i zmieniać tonację obrazu - próbowałaś tych ustawień? A może po prostu nie odpowiada Ci jakość obiektywu (-ów) jakie posiadasz, bo nie napisałaś jakie masz... Dodatkowo stałe używanie zaawansowanego DRO może popsuć efekt zdjęcia, które w założeniach miało być kontrastowe. Poproszę o więcej danych, wtedy będę mógł napisać coś konkretnego
pozdrawiam
Miłosz

profile.country.en_GB.title
Deviant.
Użytkownik

No właśnie - nic nie napisałaś więcej na temat szkieł którymi strzelasz. W jakim oświetleniu to robisz a w mojej opinii światło to najważniejszy składnik dobrego zdjęcia - sprzęt plasuje się na końcu (oprócz obiektywu). Dochodzi do tego jeszcze umiejętność posługiwania się zestawem...
Mój kolega, który kasy ma jak ja światła w lodówce kupił sobie top model lustra firmy N i cały czas jedynym trybem z jakiego korzysta to AUTO, to wystarczy za komentarz...

basss-----
Początkujący

Mam podstawowy obiektyw, takie który mi dali przy kupnie. 18-70.
Robie głównie zdjecia w dzień, bez lampy. I gdy przenosze je na komputer widze jak sa matowe, chcialabym zeby sie swiecily, a tu nawet gdy swiatlo jest idelane widze kaszke,nie wiem czemu. Robie zdjecia w kazdym z programow, uzywam ten intnsywny, podkrecam kontrast, a tu mimow szystko kontrast podciafgniety, to dalej tzw CLARITY jest złe. Inne aparaty tego nie mają, tylko Sony są jakieś dziwnie matowe.

witmann
Początkujący

Wklej tu takie zdjęcie przed obróbką to zobaczymy w czym problem.

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

basss napisał(a):

Mam podstawowy obiektyw, takie który mi dali przy kupnie. 18-70.
Nie dali, tylko sprzedali - obiektyw mozna sobie wybrać wg upodobań (oczywiście za odpowiednią cenę - zazwyczaj to aparat jest najtańszym elementem)
Robie głównie zdjecia w dzień, bez lampy. I gdy przenosze je na komputer widze jak sa matowe, chcialabym zeby sie swiecily,
Nie rozumiem tych określeń - papier może być matowy lub błyszczący, ekran świeci zawsze tak samo
a tu nawet gdy swiatlo jest idelane widze kaszke,
Może ustawiasz zbyt dużą czułość (ISO)?
nie wiem czemu. Robie zdjecia w kazdym z programow, uzywam ten intnsywny, podkrecam kontrast, a tu mimow szystko kontrast podciafgniety, to dalej tzw CLARITY jest złe. Inne aparaty tego nie mają, tylko Sony są jakieś dziwnie matowe.

Rzeczywiście, daj jakiś przykład albo trzy i zobaczymy o co biega. Słowami często trudno opowiedzieć to co widzimy. (BTW - nie masz np. zaparowanego obiektywu, robiąc te zdjęcia?)

------------------------------
fotoamator
profile.country.en_GB.title
gnembon
Początkujący

Zdejm dekielek z obiektywu to będą bardziej przejrzyste :slight_smile:
Filtry raczej nie pomogą (poza CPL) - tylko zaszkodzą. Ja jakoś nie narzekam na jakość zdjęć. Może kadry masz nieciekawe ;-)

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

a ja poczekam na przykładowe zdjęcie....
bez niego nikt Ci nie pomoże (zwłaszcza czytając Twojego zagmatwanego posta :P )

Początkujący

kris napisał(a):

a ja poczekam na przykładowe zdjęcie....

chyba jednak - niedoczekanie Twoje ;)

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

ja jednak w spokoju poczekam na zdjęcia przykładowe ..... :)