anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Przejrzystość i jakość zdjęć

basss-----
Początkujący

Przejrzystość i jakość zdjęć

Mam a200 od pół roku, mój pierwszy droższy sprzęt. Jednak nie ejstem 100% zadowolona. Najbardziej boli mnie szczerze to słaba jakoś zdjęść, mimo że robie na najwyższej, a ich przejrzystosć jest niemalże znikoma... mam ps CS3 i nawet on nie potrafi tego naprawić.

Czy bez filtru się nie obejdzie??

18 ODPOW. 18
czorny-----
Początkujący

kris napisał(a):

ja jednak w spokoju poczekam na zdjęcia przykładowe ..... :)

cierpliwy jesteś - ale ja także ;) viewtopic.php?f=31&t=75&st=0&sk=t&sd=a

profile.country.pl_PL.title
zorki-----
Początkujący

Właśnie kris, może basss w weekendy jeno pisuje? ;)

Bosz-----
Początkujący

I jeszcze jedno. Ważne na jakim monitorze ogląda się zdjęcia. Jest różnica (niestety) pomiędzy najtańszym LCD-kiem z matową powłoką, a LCD wykonanym w technologii PVA, MVA czy WVA. Różnica jest nie tylko w cenie (te lepsze zaczynają się od 5000), ale przede wszystkim w odwzorowaniu kolorów i możliwości kalibracji monitora. Tańsze wyświetlacze z reguły nie są nawet kalibrowalne. W grach czy filmach to nie przeszkadza, ale przy zdjęciach ma już znaczenie. Może warto porównać to samo zdjęcie na monitorze laptopa i monitora CRT. Myślę, że różnica będzie widoczna od razu.

docentstopczyk
Początkujący

to skalibruj sobie monitor. słowo klucz do google - kalibracja monitora

albo kup sobie dobry CRT (już za 200 zeta na allegro można kupić naprawdę porządną 17'')

grzechu1984
Początkujący

CRT " Dobry " np jaki ?? firma / model
Pozdrawiam

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

grzechu1984 napisał(a):

CRT " Dobry " np jaki ?? firma / model
Pozdrawiam

np. iiyama HM903DTA - mam, używam od 3 lat i jest super! Dałem za niego ok. 300 zł
Ach, i to jest 19" - jak masz dobre oczy to i 2048x1536px sobie ustawisz @60Hz (ja mam 1280x1024@100Hz), pełna regulacja... chyba wszystkiego co trzeba - szczegóły na stronie iiyamy.

------------------------------
fotoamator
oldguest
Początkujący

Matryca WVA :question:

Czekamy na jakąś próbkę.

grzechu1984
Początkujący
oldguest
Początkujący

IBM to kineskopy sony - trinitron. Plamka ma kształt prostokątny więc nadaje się jak najbardziej do grafiki zdjęć.