Podziel się wrażeniami!
Mam a200 od pół roku, mój pierwszy droższy sprzęt. Jednak nie ejstem 100% zadowolona. Najbardziej boli mnie szczerze to słaba jakoś zdjęść, mimo że robie na najwyższej, a ich przejrzystosć jest niemalże znikoma... mam ps CS3 i nawet on nie potrafi tego naprawić.
Czy bez filtru się nie obejdzie??
kris napisał(a):
ja jednak w spokoju poczekam na zdjęcia przykładowe .....
Właśnie kris, może basss w weekendy jeno pisuje?
I jeszcze jedno. Ważne na jakim monitorze ogląda się zdjęcia. Jest różnica (niestety) pomiędzy najtańszym LCD-kiem z matową powłoką, a LCD wykonanym w technologii PVA, MVA czy WVA. Różnica jest nie tylko w cenie (te lepsze zaczynają się od 5000), ale przede wszystkim w odwzorowaniu kolorów i możliwości kalibracji monitora. Tańsze wyświetlacze z reguły nie są nawet kalibrowalne. W grach czy filmach to nie przeszkadza, ale przy zdjęciach ma już znaczenie. Może warto porównać to samo zdjęcie na monitorze laptopa i monitora CRT. Myślę, że różnica będzie widoczna od razu.
to skalibruj sobie monitor. słowo klucz do google - kalibracja monitora
albo kup sobie dobry CRT (już za 200 zeta na allegro można kupić naprawdę porządną 17'')
CRT " Dobry " np jaki ?? firma / model
Pozdrawiam
grzechu1984 napisał(a):
CRT " Dobry " np jaki ?? firma / model
Pozdrawiam
Matryca WVA
Czekamy na jakąś próbkę.
IBM to kineskopy sony - trinitron. Plamka ma kształt prostokątny więc nadaje się jak najbardziej do grafiki zdjęć.