anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Przesunięty obraz

profile.country.pl_PL.title
mayday26
Początkujący

Przesunięty obraz

Witam!
To mój pierwszy post na forum także witam wszystkich serdecznie, i od razu proszę o pomoc. Mam alfę 300 od ponad miesiąca i niedawno zauważyłem że jest przesunięty obraz (wcześniej tego chyba nie było) tzn w wizjerze i w trybie live view zrobione zdjęcie nie pokrywa się z tym co wykadrowane. Nie wiem czy dobrze to opisałem bo faktycznie amatorszczyna ze mnie, ale pytam czy jest możliwość jakiejś regulacji czy muszę odwiedzić serwis i co oni na to mogą powiedzieć? Przeglądałem forum i jasnej odpowiedzi nie znalazłem. Dzięki za wszelkie informacje

7 ODPOW. 7
profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Szczerze mówiąc, nie bardzo rozumiem problem. W zasadzie nie ma możliwości, żeby na zdjęciu było coś innego niż w wizjerze. Tyle, że (poza A900) obraz widziany przez wizjer (za LV nie dam głowy) jest nieco mniejszy niz to, co będzie na matrycy. Nie chce mi się szukać ale jest to ok. 80% (ze środka) całego obrazu. Ale nie powinno być nic przesunięte. Chyba, że lustro nie dolega dobrze, ale to już tylko serwis, nie warto samemu grzebać.

------------------------------
fotoamator
profile.country.en_GB.title
gnembon
Początkujący

podchwytliwie zapytam. Czy dotyczy to również zdjęć ze statywu i wężyka? (w wersji tańszej, ze stołu i z timerem?), bo jak nie to problem nie tkwi w aparacie, tylko gdzie indziej.
W pozostałych przypadkach - "serwis" albo "czary"

mitech
Poszukiwacz

Tym czarownikiem może być na ten przykład SSS ;)

A jak wcześniej nie było to pewnie SSS był wyłączony i tyle :nauseated_face:
Oczywiście to jest moje zdanie i nie musi być prawdziwe
8-)

mayday26
Początkujący

SSS mam włączony praktycznie cały czas także to chyba odpada, ale dziś doznałem szoku przed paroma dniami obraz był minimalnie przesunięty do góry w stosunku do tego cy wykadrowalem na wyświetlaczu, a dziś jest odwrotnie obraz na zdjęciu jest przesunięty w dół. Załączm zdjęcie poglądowe (zegar w wyświetlaczu wykadrowany centralnie a jaki jest wynik to zobaczcie sami. Dodam tylko że aparat jest nowy, zrobione około 1000 zdjęć i z tego co wiem nie upadł ani nie miał żadnych wstrząsających przeżyć. Doradzcie co z tym zrobić? Albo jakieś bliższe instrukcje jak można sprawdzić co jest przyczyną? Dodam że problem zacząl sie gdzieś tak około 800 zdjęcia.

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

:nauseated_face:

włącz aparat => naciśnij "Menu" => jedna pozycja w dół => ok=> do góry =>ok
i po kłopocie :nauseated_face:

masz włączony format obrazu 16:9 ;)

mayday26
Początkujący

Dzięki za odpowiedź ale to nie to!!! Format obrazu zmieniałem także wiem o co chodzi dla przykładu zrobiłem teraz zdjęcie w formacie tradycyjnym idealnie zegar wykadrowany w wizjerze i w trybie live view tak samo a zdjęcie masakrycznie przesunięte!!! Co jest grane czy jest jakaś regulacja? Czekam z niecierpliwością na jakieś pomocne sugestie co mam zrobić.
Pozdro

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

w takim razie żadne forum Ci nie pomoże.....
naprawa gwarancyjna (prawdopodobnie problem z SSS)