Podziel się wrażeniami!
Witam!
To mój pierwszy post na forum także witam wszystkich serdecznie, i od razu proszę o pomoc. Mam alfę 300 od ponad miesiąca i niedawno zauważyłem że jest przesunięty obraz (wcześniej tego chyba nie było) tzn w wizjerze i w trybie live view zrobione zdjęcie nie pokrywa się z tym co wykadrowane. Nie wiem czy dobrze to opisałem bo faktycznie amatorszczyna ze mnie, ale pytam czy jest możliwość jakiejś regulacji czy muszę odwiedzić serwis i co oni na to mogą powiedzieć? Przeglądałem forum i jasnej odpowiedzi nie znalazłem. Dzięki za wszelkie informacje
Szczerze mówiąc, nie bardzo rozumiem problem. W zasadzie nie ma możliwości, żeby na zdjęciu było coś innego niż w wizjerze. Tyle, że (poza A900) obraz widziany przez wizjer (za LV nie dam głowy) jest nieco mniejszy niz to, co będzie na matrycy. Nie chce mi się szukać ale jest to ok. 80% (ze środka) całego obrazu. Ale nie powinno być nic przesunięte. Chyba, że lustro nie dolega dobrze, ale to już tylko serwis, nie warto samemu grzebać.
podchwytliwie zapytam. Czy dotyczy to również zdjęć ze statywu i wężyka? (w wersji tańszej, ze stołu i z timerem?), bo jak nie to problem nie tkwi w aparacie, tylko gdzie indziej.
W pozostałych przypadkach - "serwis" albo "czary"
Tym czarownikiem może być na ten przykład SSS
A jak wcześniej nie było to pewnie SSS był wyłączony i tyle
Oczywiście to jest moje zdanie i nie musi być prawdziwe
SSS mam włączony praktycznie cały czas także to chyba odpada, ale dziś doznałem szoku przed paroma dniami obraz był minimalnie przesunięty do góry w stosunku do tego cy wykadrowalem na wyświetlaczu, a dziś jest odwrotnie obraz na zdjęciu jest przesunięty w dół. Załączm zdjęcie poglądowe (zegar w wyświetlaczu wykadrowany centralnie a jaki jest wynik to zobaczcie sami. Dodam tylko że aparat jest nowy, zrobione około 1000 zdjęć i z tego co wiem nie upadł ani nie miał żadnych wstrząsających przeżyć. Doradzcie co z tym zrobić? Albo jakieś bliższe instrukcje jak można sprawdzić co jest przyczyną? Dodam że problem zacząl sie gdzieś tak około 800 zdjęcia.
włącz aparat => naciśnij "Menu" => jedna pozycja w dół => ok=> do góry =>ok
i po kłopocie
masz włączony format obrazu 16:9
Dzięki za odpowiedź ale to nie to!!! Format obrazu zmieniałem także wiem o co chodzi dla przykładu zrobiłem teraz zdjęcie w formacie tradycyjnym idealnie zegar wykadrowany w wizjerze i w trybie live view tak samo a zdjęcie masakrycznie przesunięte!!! Co jest grane czy jest jakaś regulacja? Czekam z niecierpliwością na jakieś pomocne sugestie co mam zrobić.
Pozdro
w takim razie żadne forum Ci nie pomoże.....
naprawa gwarancyjna (prawdopodobnie problem z SSS)