anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

pytanie o dyfuzor do wbudowanej lampy

bikmen
Początkujący

pytanie o dyfuzor do wbudowanej lampy

heyah drodzy koledzy witam Was ponownie dziś mam pytanie dotyczące dyfuzora do wbudowanej lampy w alfie 300 dokładnie o ten mi chodzi:
http://allegro.pl/item529297913_dyfuzor ... olory.html

a pytanie to czy jest to coś warte? ja myślę że tak jak dla mnie na początek jak budrzet na foto akcesoria się kończy i nie ma mowy o zewnętrznej lampie to że warto. może ktoś używał? jeśli spełnia zamierzony efekt to myślę że warto 30zl zainwestować. Co myślicie?

18 ODPOW. 18
bikmen
Początkujący

też bym tyle obstawił...

profile.country.pl_PL.title
aatrapa
Początkujący

hm zamowilem 17 i dzis dostalem
zalaczylem pierwsze zdjecie

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

Ty się nam nie chwal swoją kuchnią, tylko pokaż zdjęcie z dyfuzorem i bez ;)

Początkujący

Witam. Posiadam dokładnie taki dyfuzor w mojej dwusetce wiec wrzucam przykladowe fotki jak wyglada bez i z dyfuzorem. Dodaje ze fotki byly zrobione tylko w celu porównania:)

profile.country.en_GB.title
gnembon
Początkujący

jedno jest prześwietlone drugie nie, i dyfuzor niewiele ma tu do powiedzenia (generalnie).

Spróbuj zrobić coś co będzie miało cień, ew. portret coby ocenic 'płaskość' twarzy.

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

no i trza dać korekcję błysku na +0,3 / + 0,7

Początkujący

to sie da korekte i tyle po ptoblemie.. wlasnie na portrecie by bylo lepiej widac efekt ale to nic.. ja poczekam ze swoim dyfuzorem bo zamowie dopiero gdzies za dwa tygodnie bo wtedy beda mieli weżyki spustowe do alfy to mi azem wysla...

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

gnembon napisał(a):

jedno jest prześwietlone drugie nie

Oba są, jeśli mówisz o przejaraniu fragmentu łańcuszka. Bo tylko ten detal ma przepał.

Co do jakości zdjęć testowych...no nie bardzo to wygląda i trudno cokolwiek ocenić. Postaw może kwiatka jakieś 1.5m od ściany i zrób mu fotkę "z" i bez dyfuzora, tak żeby cień padał na ścianę. ;D

profile.country.pl_PL.title
aixen-----
Początkujący

Osobiście mam ten wynalazek. Jakość wykonania na średnim poziomie.
Siłę błysku lampy zwiększyłem na +0.7. Dodatkowo, w dosyć ciemnych pomieszczeniach wprowadzam niekiedy korekcję naświetlenia zdjęcia aż do + 1 EV.
Ostatnio miałem przyjemność robić zdjęcia z "normalną" lampą. Kolorystyka, szczegóły zdjęcia... inna bajka. Trzeba dozbierać kasy i zakupić... :)