anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

PIP

marioEX500
Początkujący

PIP

witam wszystkich :c37
mam zamiar kupić KDL40 EX500 i w związku z tym mam pytanie dotyczące funkcji PIP. Otóż nigdzie nie mogę znaleźć informacji na ten temat bądź są one dla mnie nie jasne. Sprzedawcy w sklepach gubią się w swoich wypowiedziach i nie są zbyt zorientowani w szczegółach. Otóż chodzi mi o to czy w tym modelu oglądając programy z dekodera, jak w moim przypadku Cyfry+, w czasie oglądania jednego z programów odbieranych przez ten dekoder można mieć podgląd innego odbieranego z tego dekodera. Z góry dzięki za odpowiedź :thumbsup:

2 ODPOW. 2
PePeush
Początkujący

funkcja pip dotyczyła głównie programów odbieranych analogowo i w zasadzie wymagała rozwiązania dwutunerowego, czyli miałeś odrębne tunery tv dla każdego z obrazów; obecnie się tego nie robi; ten tv ma za to pap, dzięki któremu możesz oglądać dwa obrazy z dwóch różnych źródeł, np. jeśli masz dekoder i podpiętą pod tv antenę analogową to oglądasz coś z dekodera i coś z analoga w jednej chwili;

rozwiązania o którym Ty piszesz chyba nie ma żaden telewizor; dekoder wypuszcza Ci po kablu 1 sygnał tylko z jednym kanałem; gdybyś chciał w tej chwili oglądać w jednej chwili 2 programy, musiałbyś zmusić, żeby dekoder przepchnął przez kabel jednocześnie 2 programy i wytłumaczyć telewizorowi jak ma sobie z tej papki posklejać 2 odrębne obrazy i linie dźwięku;
tego typu rozwiązania oferują chyba tylko specjalne dekodery, które same w sobie mają pip;

(jeśli jestem w błędzie proszę o sprostowanie :))

profile.country.pl_PL.title
froncek7
Początkujący

PIP i PAP to dwie opcje, różnie działające. Mam ten sam model, cały myk polega na tym, że działa ale tylko z różnymi źródłami.
Przykład:
Użyłem PAP puszczając osobno DVD przez EURO i Tuner cyfrowy (połowa ekranu DVD, połowa TV)
PIP działa jak podłączysz kompa przez VGA, lub ze źródłem z HDMI (tego drugiego nie spradzałem), wtedy główny obraz masz z kompa a w małym okienku (dowolny róg) możesz puścić podgląd TV.
Tak jak ty sobie tego życzysz - nie zadziała. Jedyna opcja która przychodzi mi do głowy, to zewnętrzny tuner przez HDMI oraz analogowym wejściem te same kanały ( a przynajmniej część z nich). Ale przy cyfrze to chyba nie wchodzi w grę. Ja gdybam bo mam kablówkę więc jednocześnie i sygnał cyfrowy i analogowy, ale używam tunera wbudowanego, więc z tej opcji nie korzystam...