Podziel się wrażeniami!
Witam. Pytanie w zasadzie do ludzi związanych z Sony, ale generalnie to przedstawiam problem następujący. Właśnie rozmawiałem z Panem z CSI na Żytniej w sprawie regulacji body i co się dowiedziałem. Mam im posłać body z dowolnym obiektywem sony do którego to będą puszkę mi regulowali. Jedynym posiadanym przeze mnie jest kit 18-70. FFa natomiast zauważyłem dla MAF 50/1,4 oraz Sigmie 100-300/4 czyli jasnych szkłach. W przypadku kita to akurat ostrość jest wszędzie i nigdzie więc taką kalibrację to mogę dać hydraulikowi zrobić i o ile nie dziwi mnie fakt, że nie interesuje ich Sigma, ale do MAFa 50/1,4 to powinni się poczuwać :smileyevil:
Jak wyślesz samo body to też wyregulują, więc się nie przejmuj, tylko pakuj i wysyłaj. Tu jest spooory watek na ten temat: http://klubkm.pl/forum/showthread.php?t=18063
Co do serwisu Minolty, to zapewnia go nadal stara KonicaMinolta poprzez serwis w Bremen, więc naturalne jest, że Sony nie mogło przejąć obowiązków serwisowych. To wcale nie jest tak, że uważają Minoltę za nieserwisową.
Wątek KKMowy znam, tyle że nikt nie wspominał o tym o czym napisałem. Jeśli uważasz, że należy słać samo body to:
1. Po jaką cholerę facet z którym rozmawiałem w CSI powiedział żeby posłać mu body z dowolnym obiektywem Sony, bo do niego będzie body kalibrowane. Sam zresztą uważam, że to głupota, bo jeśli nie regulują tak, jak być powinno każde jedno body ustawione, to wraz z każdym dokupionym obiektywem Sony należy spodziewać się znów nietrafnego AFa i kolejnej wysyłki na regulację. Przecież nie reguluje się chyba puszki do obiektywu tylko ustawia ją wg jakichś procedur na aparaturze testowej, która jest bardziej wymierna niż chiński Sony 50/1,4.
2. Żeby było śmieszniej, to Pan w CSI stwierdził, że jeśli oni stwierdzą, że body jest wolne od przypadłości AF/BF, które ja rzekomo widzę na wspomnianych wcześniej szkłach, to zostanę obciążony kosztami przesyłki, zarówno tej do nich jak i tej z powrotem do mnie Tak więc wnioskuję, że CSI na Żytniej nie uważa szkieł Minolty za systemowe, co uważam za totalne nieporozumienie, które wyjaśnione powinno zostać na wyższych stołkach pomiędzy wspomnianym CSI a Sony Polska.
Ps. Pan w CSI podał ni 2 warszawskie numery telefonów gdzie serwisują ponoć Minoltę i proponował by do nich wysłać MAFa.
Co do serwisu Minolty, to zapewnia go nadal stara KonicaMinolta poprzez serwis w Bremen, więc naturalne jest, że Sony nie mogło przejąć obowiązków serwisowych.
rich72 napisał(a):
Czekam dalej na opinię kogoś z Sony Polska
Lajamku, procedurę mniej więcej znam Wiem, że mogą mnie szamnąć jak mam gwarancję, jak również to, że body mogę samo wysłać. Miałem jednak nadzieję że oficjalne forum Sony ktoś z tego Sony odwiedza i postara się coś w tym temacie rozjaśnić, bo teksty Pana z CSI świadczą albo o tym że jest średnio rozgarnięty, albo zatrudniają praktykantów na infolinii
Lajam napisał(a):
rich72 napisał(a):
Czekam dalej na opinię kogoś z Sony Polska
Panowie z centrum serwisowego zapewne nie czytają tego forum więc chyba lepiej zadzownić i wyjaśnić wszelkie wątpiwości.
Jeśli Twoja A700 ma jakieś wady, po prostu pakujesz body, opisujesz z karcie zgłoszeniowej co jest źle i wysyłasz. Prościej się chyba nie da. Wiele osób wysłało body do regulacji i po powrocie z serwisu mieli tylko banany na gębie
Wymieniłem moją lustrzankę KM 7D na Sony A700.
Wykonałem zdjęcia testowe i okazało się, że mam problem z BF/FF.
Sprawdziłem działanie korpusu z obiektywami KM 17-35mm, Minolta 24-85, Sigma 70-300 APO
Przyniosłem body do serwisu w Poznaniu (sontronic) 14 kwietnia i tego samego dnia sprzęt wysłano do Warszawy. Dzisiaj o godz. 10.45 otrzymałem telefonicznie wiadomość, że mogę odebrać wyregulowane body. Odebrałem, przetestowałem i działa wspaniale