Podziel się wrażeniami!
Witam od niedawna mam sony a200 przesiadłem się z Lumix FZ50 i mam problem mianowicie z ostrością zdjęć ;/ na obiektywie kitowym jak i na 70-300 sony czytałem instrukcje ale dalej nie wiem jak ustawić ten AF proszę o pomoc a typy zdjęć jakie robię to portrety makro i krajobrazy
a zapomniałem dodać af potwierdza ostrość
domyślam się jaki jest problem, ale wstaw zdjęcia pokazujące Twój problem wtedy będzie można Ci pomóc
a proszę
jeśli możesz to nie rób zdjęć na AUTO
bo wtedy aparat sam za Ciebie decyduje, na który punkt Obszaru AF - aparat ustawi ostość
poczytaj na ten temat w instrukcji w dziale "wybór pola ostrości (Obszar AF)"
i jeszcze tak zapytam - miałeś stabilizację włączoną ?
heh tylko to nie AUTO tylko na P nie robię zdjęć na AUTO
a gdzie skierowałeś AF ?
czy miałeś szerokie pole AF'a ?
a masz inne fotki ?
jak mam szeroki AF to łapie mi ostrość w jednym z 4 punktów ;/ i na to samo wychodzi mam więcej praktycznie na 1669 zdjęć zrobionych z tego miałem może z 50 albo 60 ostrych
Krisu moim zdanie wina nie leży w AF-ie
więc w czym ?
Podejrzewam że przy tak marnych warunkach oświetleniowych przysłonę miałeś otwartą na maxa i nie użyłeś statywu. Niestety ale nawet jakaś super stabilizacja tu nie pomoże. Obiektywy kitowe są strasznie mydlane na pełnej dziurze i trzeba je domykać o 2,3 działki, co za tym idzie przy małej ilości światła występują długie czasy naświetlania więc statyw nieodzowny